Camilerdeki elektrik giderinin devlet tarafından karşılanması talebi

Şanlıurfalılar, özellikle elektrik gideri olmak üzere camilerin bütün giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyleyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Ekleme: 04.01.2023 16:15:04 / Güncelleme: 04.01.2023 16:16:35 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Camilerin bütün giderlerin devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirten Şanlıurfa halkı, tüm camilerde doğal gaz ile ısıtma sistemimin uygulanmasını talep etti.

Peygamberler Şehri olan Şanlıurfa'da cami sayısının fazla olduğunu dile getiren Şanlıurfalılar, camilere gelen faturaların bazen ödenememesinden dolayı elektrik kesintisi gibi sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

"İnşallah camilerimize doğalgaz desteği verilir"

Abidin Acar

Camilerin desteklenmesi gerektiğini belirten Abidin Acar, "İbadethanelerin, Türkiye'de gerçekten yeterli derecede destek bulamadığının farkındayız. Özellikle Şanlıurfa açısından bunun önemi çok daha büyüktür. Mevsimsel olarak sıcak bir bölgedeyiz; ancak iklim değişmesi ve mevsimsel kaymalardan dolayı Şanlıurfa'da da artık kış ayları biraz daha çetin geçiyor. Şanlıurfa'yı ziyarete gelen misafirlerimizin camilerimizde sıcak ortamlarda ibadetlerini yapmaları önemlidir. Sadece Şanlıurfa'daki camiler için değil Türkiye genelindeki tüm camilerin devlet tarafından desteklenmesi gerekir. Karadeniz'de gazın bulunması vesilesiyle inşallah camilerimize doğalgaz desteği verilir. Camilerimize elektrik, doğal gaz ve kömür desteği verilmesi mecburi olan bir durumdur." dedi.

"Elektrik faturaları cami cemaati tarafından ödeniyor"

Hüseyin Baskı

Elektrikle ısıtılan camilerin masrafını cemaatin karşıladığını ifade eden Hüseyin Baskı, "Camilerimizde doğal gaz olması daha iyi olur ama doğal gaz imkânı yoksa elektrik desteğinin verilmesi gerekir. Elektrik faturaları cami cemaati tarafından ödeniyor. Cami cemaati bu konuda zorlanıyor. Caminin kendi içinde yapması gereken yapı işleri, eksiklikleri de olabiliyor. Cami imamı bu konuda zorlanıyor. Bazen bu konudan dolayı cami cemaatinden tepki de oluşuyor. Bu da yanış bir uygulamadır. Elektrik faturası ödenmediği için bazı camilerimizde elektrik kesintilerinin olduğuna da şahit olduk. Bu tür şeylerin olmaması gerekir. Devletin ödemesi daha doğru olur." diye konuştu.

"Caminin elektriği dahi kesilebiliyor"

Halil Tutar

Yetkililerin caminin giderlerine destek olması gerektiğini dile getiren Halil Tutar, "Devlet cami faturalarına destekte bulunsa cami cemaatinin yükü hafifler. Elektrik faturalarını cami cemaatinden isteyince cemaat bazen ödeyemiyor. İmamlar bu konuda zor durumda kalıyor. Caminin elektriği dahi kesilebiliyor. Sıkıntılar yaşanıyor. Camilerimize doğal gaz çekilse daha iyi olur." şeklinde konuştu.

"Camiye gelen elektrik faturası devleti etkilemez"

İbrahim Halil Kaya

Camilerden para toplanmasının doğru olmadığını söyleyen İbrahim Halil Kaya, "Cami bir ibadethanedir. Bunun için camilerden para alınması hatadır. Siyasetteki vurgunlar ilk önce kapatılsın, sonra camilerden para toplansın. Orada vurgunlar yapılıyor, burada camide yapılan ibadetin elektrik parası alınıyor. Cumhurbaşkanından tutun Bakanlara kadar hangisinin vicdanı bunu kabul ediyorsa biz halk olarak vicdanımız kabul etsin. Vurgun muslukları kapansın, İsraflar kapansın. Camiye gelen elektrik faturası devleti etkilemez. Bugün devletin içerisinde olan israflar, vurgunlar ve yolsuzluklar biterse zaten camiye verilecek elektrik desteği ne devlete ne de halka zarar vermez. Devlet de halk da bunun farkındadır. İnşallah bu konuya bir düzenleme getirilir." ifadelerini kullandı.

"Şanlıurfa'da doğalgazlı cami çok azdır"

İsmail Özdemir

Camilere ücretsiz bir şekilde elektrik ve doğal gaz desteği verilmesi gerektiğini vurgulayan İsmail Özdemir, "İstanbul Ankara gibi şehirlerde girdiğimiz her camiide doğalgaz var. Şanlıurfa'da maalesef doğalgazlı cami çok azdır. Devletimizden bu konuda destek bekliyoruz. Elektrik faturalarının cami cemaatinden toplanması yerine ücretsiz olması, cami cemaati için iyi olur. Cemaatin sıcak bir ortamda ibadetlerini yapması; özelikle kış aylarında camiye gelen yaşlılarımız için daha sağlıklı olur." dedi.

Mustafa Yıldızsoy 

Mustafa Yıldızsoy  da camilerin başta elektrik olmak üzere tüm giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. (İLKHA)

 

İlgili Galeriler