Çeyizlik halıları toplayarak unutulmak üzere olan kültürü yaşatıyor

Yahyalı ilçesinde yaşayan esnaf Aziz Özülkü, unutulmaya yüz tutmuş rengarenk yün halı ve kilimleri iş yerinde toplayarak unutulmaya başlayan kültürü yaşatıyor.

Ekleme: 04.01.2023 10:19:17 / Güncelleme: 04.01.2023 10:26:59 / Güncel
Destek için 

Kayseri'nin coğrafi işaret tescilli el dokuması halılarıyla ünlü Yahyalı ilçesinde esnaf olan Aziz Özülkü, unutulmaya yüz tutmuş rengarenk yün halı ve kilimleri topladığı iş yerinde bu kültürün yaşatılmasına katkı sağlıyor.

Yaz aylarında yaylalardaki hayvanların yünlerinden elde edilen ipliklerden hazırlanarak, kışın dokunmaya başlayan 250 yıllık Yahyalı halısı, turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Halı, daha çok kırmızı, lacivert, kahverengi, sarı ve gri tonlar kullanılarak, "sandıklı", "mihraplı", "göbekli", "baltalı" ve "karpuzlu" gibi desenleriyle öne çıkıyor.

Bu kültür içerisinde büyüyen Aziz Özülkü,  çeyizlik el dokuması eski halı ve kilimleri de köylü halkından satın alarak dükkanında değer biçiyor. 

Aziz Özülkü, AA muhabirine verdiği röportajda, böyle bir kültürün içerisinde dünyaya geldiğini dile getirerek şu cümleleri dile getirdi: 

"Yaklaşık 40 yıldır bu mesleği icra ediyorum. Kent meydanında perşembe ve cuma günleri pazar kurulurdu. Lise yıllarında pazar kurulduğunda o gün okula mutlaka geç kalırdım. Evin sokağından pazara çıkarken çiçek bahçesine girmiş gibi olurdum. Lise yıllarında başlayan tutkum bugünlere kadar geldi." 

Özülkü, halı ve kilimlerde dokuyucusunun yoğun şekilde düşüncelerini ve iç dünyasını yansıttığına işaret ederek şunları anlattı:

"Yahyalı'da halı her şey demekti. Zenginin evinde dahi dokunurdu. Zira o evin kızı halı dokumuyorsa dünür gidilmezmiş. Sosyal hayatta, ekonomik hayatta var. Her ev bir atölyeydi. Günümüze geldiğimizde sıfır noktasında, bitti. Burada görülenler, hep çeyiz halıları. Bizde gelenekti, kız anası kızına ve damadına halı dokurdu. Yoğun bir satış var mı? Yok. Maalesef bizim insanımız bu kültürün anlamını, önemini bilmiyor. Yabancılar daha çok ürünlerimizi alıyor. Götürüyor tablo gibi duvarına asıyor. İnsanlar kültürünü kaybettiği gün kurumuş ağaç gibidir."

Etiketler: