Bir utanç tablosu olan ve kaldırılması için yargıya taşınan Malatya'daki çıplak heykelle ilgili keşif yapıldı

Malatya için utanç tablosu olan ve ahlaksızlığı teşvik eden çıplak heykelin kaldırılması için olayın yargıya taşınmasından sonra, Malatya 2'nci İdare Mahkemesi tarafından verilen keşif ve bilirkişi incelemesi kararının ardından bugün keşif yapıldı.

Ekleme: 30.12.2022 15:55:06 / Güncelleme: 30.12.2022 15:55:06 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Malatya Kanalboyu Caddesi'nde, Orduevi ile Hürriyet Parkı arasında bulunan Mustafa Kemal Anıtı'ndaki 'çıplak genç' heykelin, halkın inanç ve değerlerine aykırı olduğu için büyük tepki toplamış ve kaldırılması için öğretim üyeleri, STK Temsilcileri, Hukukçular ve vatandaşlar İLKHA'ya konuşarak yetkililere çağrıda bulunmuşlardı.

Daha sonra, bir grup avukat, Çıplak heykelin kaldırılması için Malatya Valiliğine başvuruda bulunmuş, valilik ise heykelle ilgili işlem yapılabilmesi için Sivas Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün izin vermesinin gerektiğini bildirmişti.

Bu kez Sivas Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvuran avukatlar, oradan cevap alamayınca, mahkemeye başvurmuş ve yargı süreci başlamıştı.

Malatya 2'nci İdare Mahkemesi tarafından verilen keşif ve bilirkişi incelemesi kararının ardından; Malatya Adli Saray'ından bir hakim, davacı hukukçular adına avukat Mehmet Mustafa Özünver ile Üzeyir Cengiz Yılmaz, Malatya Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Malatya Müze Müdürü Vekili Samet Erol, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Görevlisi Sanat Tarihçisi İbrahim Gül, Bilirkişi Mimar Seda Parlakpınar, Bilirkişi Arkeoloji ve Sanat Tarihçisi Muzaffer Yılmaz ile Bilirkişi Sanat ve Mimarlık Tarihçisi Erdal Zeki Tomar, heykelin bulunduğu alana gelerek keşif ve incelemelerde bulundu.

Yapılan incelemenin ardından davacı hukukçular adına İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Üzeyir Cengiz Yılmaz, yıllardır çıplak heykelin Malatya'nın göbeğinde bir utanç tablosu olarak durduğunu, başlattıkları yargı sürecinde keşif aşamasına geldiğini ve bundan sonraki süreci takip edeceklerini söyledi.

"Bu çıplak heykel yıllardır Malatya'mızın göbeğinde, bir utanç tablosu olarak durmaktadır"

Çıplak heykelin yıllardır Malatya'nın göbeğinde, bir utanç tablosu olarak durduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Biz de Malatyalı avukatlar olarak bu heykelin kaldırılması için dava açmıştık ve bugün keşif yapıldı. Malatya halkımız yıllardır bu heykele tepki göstermektedir. Zira manevi değerlere sahip muhafazakâr bir il olan Malatya'da bir çıplak heykelin bulunması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu heykelin ne gençliğimizi ne de milletimizi temsil etmesi söz konusu değildir. Hatta bu çıplak heykelin milletimizi temsil etmesini dile getirmeyi, milletimize yapılan bir hakaret olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca elinde bulunan Türkiye Bayrağı'na da hakaret içerdiğini ifade ediyoruz. Zira bayrağın kanuna göre de manevi değerlerine uygun şekilde işlem görmesi gerekiyor. Dolayısıyla şehit kanlarını temsil eden bayrağımızın bir çıplak heykelin eline tutuşturulmuş olması kabul edilebilir bir durum değildir ve bayrak kanunu da aykırıdır." diyerek tepkisini dile getirdi.

"Başlattığımız yargı süreci keşif aşamasına geldi, bundan sonraki süreci takip edeceğiz"

Yılmaz, "Ülkemizde başka durumlar söz konusu olduğundan dolayı vatandaşlar, heykelle alakalı eleştiri dahi yapmaktan genelde çekiniliyor. Bu heykelin kaldırılması için ilk önce Malatya Valiliğine başvuruda bulunduk. Valilik, bunun Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü alanına girdiğini ifade ederek dosyamızı Sivas Bölge Müdürlüğüne gönderdi. Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne yaptığımızı başvuru kabul edilmediğinden dolayı bizde yargı sürecini başlattık ve yargı süreci keşif aşamasına geldi. Bundan sonraki süreci takip edeceğiz." dedi. (İLKHA)