Çin Japonya'dan Tayvan ile resmi ilişkilerini sonlandırmasını istedi

Çin, Japonya'yı Çin-Japon siyasi anlaşmalarına uymaya ve Tayvan adasıyla resmi bağlarını kesmeye çağırdı.

Ekleme: 28.12.2022 12:40:05 / Güncelleme: 28.12.2022 12:40:05 / Dünya
Destek için 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, yaptığı açıklamada  "Çin, Japon tarafını Çin-Japon arasındaki siyasi anlaşmalara uymaya ve Tayvan adasıyla resmi bağları durdurmaya ve ayrılıkçı güçlere Tayvan'ın 'bağımsızlığını' savunan yanlış sinyaller göndermeye son vermeye çağırıyor." dedi.

Wenbin, Tayvan'ın "ayrılıkçı güçlerinin, yurtdışında destek arama girişimlerinin başarısızlığa mahkum olduğunu" söyledi.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, başkent Taipei'de Japonya meclis üyesi Hiroshige Seko ile görüşmüş, Japonya'nın savunma yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlayan yeni ulusal güvenlik stratejisinin kabul edilmesini memnuniyetle karşılamıştı.

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'nin Çinli yetkililerin sert tepkisine yol açan ziyaretinin ardından yabancı heyetlerin Tayvan'a yaptığı ziyaretler daha çok dikkat çekmeye başladı. 

Çin'in en büyük adası olan Tayvan, 1949'dan beri kendi idaresi tarafından yönetiliyor, ancak Pekin burayı tek bir ülkenin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve yabancı ülkeleri "tek Çin" politikasına uymaya çağırıyor. (İLKHA)