Bakırcılık ve kalaycılık mesleği teknolojiye direniyor

Şanlıurfa'daki tarihi bakırcılar çarşısında teknolojinin gelişmesi ve fabrikasyon ürünlere olan taleplerin artması nedeniyle bakırcılık ve kalaycılık mesleği bitme noktasına geldi.

Ekleme: 28.12.2022 10:45:22 / Güncelleme: 28.12.2022 10:54:05 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Şanlıurfa Bakırcılar çarşısında, unutulmaya yüz tutan bakırcılığı ve kalaycılığı yaşatmaya çalışan ustalar, teknolojiye rağmen mesleklerini ayakta tutmaya çalışıyor.

Nesilden nesile devam eden bakırcılık ve kalaycılık mesleğinin teknolojinin gelişmesiyle durgunlaştığını ifade eden kalaycı ustası Mustafa Ozan, çelik ve alüminyumun çıkmasıyla birlikte bakır ürünlere olan talebin azaldığını söyledi.

Artan maliyet zamlarından dolayı kalayın kilogram fiyatının da yükseldiğini belirten Ozan, günümüzde sadece 3 kalaycı ustasının kaldığına vurgu yaptı.

"Kalaycılık ve bakırcılık kıymetli bir meslekti"

Geçmiş yıllarda Şanlıurfa'da kalaycılığa ve bakır ürünlere rağbetin olduğunu fakat günümüzde bu rağbetin azaldığını belirten Ozan, "75 senedir kalaycılıkla uğraşıyorum. İlk başta körük çekerdik. Çukur olan köşede kapları temizlerdik. Kapları oturttuktan sonra usta olduk. Günümüzde memleketimizde 3 kalaycı var. 50 kalaycı dükkânından 3 tanesi tek kaldı. Eskiden memleketimizde bakır çoktu. Her evde bakır kazan, testi ve kulplu tas vardı. Bakırın yemeğiyle çeliğin, alüminyumun yemeği bir olmaz. Kalaycılık ve bakırcılık kıymetli bir meslekti. Günümüzde bakıra bir dönüş var. Urfa bir başkadır." dedi.

"Kalaycılık mesleği hemen hemen ölmüş bir vaziyettedir"

Kalaycılık mesleğinin bitmeye yüz tuttuğunu ifade eden Ozan, "Bakır tasta su içmek başka; çelikten içmek başkadır. Bardak da bu lezzeti vermez. Kalaycılık mesleği hemen hemen ölmüş bir vaziyettedir. 100 liraya aldığımız kalayın kilosu 800 lira olmuş. Çelik alıp gidiyorlar. Bakırın yeri ise bir başkadır." şeklinde konuştu. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar