Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Şanlıurfa, yıllık 3 bin saati bulan güneşlenme süresiyle, yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Aralık 2022'de Şanlıurfa'ya yaptığı ziyarette müjde olarak duyurduğu Yenilenebilir Enerji Endüstri Bölgesi kurulumuna ilişkin detaylar belli olmaya başladı.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar, Hazine ve Maliye ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda tarım dışı arazilere kurulacak yatırım, etaplar halinde hayata geçirilecek.
Özellikle verimli tarım arazilerinin bulunduğu bölgede, yatırımla sulamada kullanılan enerjinin direkt güneşten alınmasına imkan tanınması hedefleniyor.
- "Türkiye'nin kapasitesini artıracak"
Harran Üniversitesi (HRÜ) GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği (YENEV) Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Azmi Aktacir, Türkiye'de güneş enerjisinden faydalanma oranının her geçen gün arttığını söyledi.
Aktacir, şu anda Şanlıurfa'nın bu tür yatırımlar içerisinde Konya'dan sonra Türkiye'deki en önemli merkezlerden biri olduğunu ifade etti.
Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırımlarından birisinin GAP olduğunu hatırlatan Aktacir, Türkiye'nin ikinci yüzyılında kente yapılan en önemli ikinci yatırımın da yenilenebilir enerji alanında olacağını kaydetti.
Türkiye'nin GES kapasitesinin yaklaşık 10 gigavat olduğunu anlatan Aktacir, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli yaklaşık 10 gigavat seviyesindeyken yenilenebilir enerji bölgesiyle Şanlıurfa'da 5 gigavatlık güneş enerjisi tarlaları da kurulacak. Yeni bölgeyle Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesi yüzde 50 artmış olacak. Şanlıurfa pamuk ve buğday gibi önemli üretimlerinin yanında aynı zamanda enerji üssü olarak da ülkeye çok büyük katkılar sunacaktır."