Bingöl halkı açıklanan asgari ücreti değerlendirdi

Açıklanan 8 bin 500 liralık asgari ücreti değerlendiren Bingöl halkı, asgari ücretin ardından gelen zamlara tepki gösterdi.

Ekleme: 25.12.2022 10:45:23 / Güncelleme: 25.12.2022 10:47:45 / Ekonomi / Bingöl Haberleri
Destek için 

Son asgari ücret zammını değerlendiren vatandaşlardan kimisi verilen ücreti yeterli görürken, bazıları da açıklanan rakamları az gördü.

Fırsatçılara tepki gösteren vatandaşlar, yetkilerin denetim yapmadığından sitem ettiler. Fırsatçılara daha caydırıcı cezaların verilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, yetkililerle birlikte halkın da tepki göstermesi gerektiğini ifade ettiler.

"Marketlere denetim hiç yok"

Marketlerde istenilen denetimin olmadığını belirten vatandaşlardan Nurettin Doğan, “Denetim yok, yetkililer samimi değil, samimi olsalardı sokak bekçileri gibi bir ekip oluşturup sıkı bir denetim mekanizması işlerdi. Denetim ekipleri aynı zamanda gençler için de yeni bir istihdam alanı olurdu. Ben Bingöl’de denetim görmedim ve duymadım.” dedi.

"Esnaf asgari ücret zammından önce zam uyguladı"

 Asgari ücreti de değerlendiren Doğan, “Piyasada zam olmasın, asgari ücret hep yerinde dursa daha iyi. Asgari ücretten önce piyasa zam yaptı. Ne yapacağımızı şaşırdık, markete bir yer silme bezini 40 TL’ye aldım.” diyerek tepki gösterdi.

"Kendi içimizde fırsatçılar var"

Vatandaşlardan Mehmetcan Kara, “Zam fırsatçılarının farkındayız. Bingöl’de denetim eksikliği var. Biz olayı sürekli götürüp hükümete dayandırıyoruz ama kimse kusura bakmasın kendi içimizde fırsatçılar var. Bu herkes için geçerlidir. Vatandaş sağduyulu davranmadıkça devlet ayakta kalmaz. Her şeyi devletten beklemek doğru olmaz. Vatandaş da üzerine düşeni yapmalıdır.” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir bayan ise zincir marketler grubunda ürünlerin çok pahalı olduğunu ifade ederek, her markete gelişinde etiketlerin değiştiğini söyledi.

Bazı ürünleri alamadıklarını ancak mecbur alınması gereken ürünleri aldıklarını ifade eden vatandaş, zaruri ihtiyaçtan ötesine geçemediklerini belirtti.

Belirlenen 8 bin 500 lira asgari ücretin yeterli olduğunu dile getiren ismini vermek istemeyen bir vatandaş, her gün ürünlere zam geldiğinden yakınarak, asgari ücretle beraber gelen zamlarla değişen bir şeyin olmadığını söyledi.

"Fırsatçılara yönelik denetim yok, para cezası yetmez, cezaevi şart"

Asgari ücretin açıklanmasından sonra zam yapan esnaflara tepki gösteren Cemal Nasırbel ise şunları söyledi:

“Aynı ürünü 100, 150 veya 80 liraya veren esnaf var. Limondan örnek verecek olursak, 10 liraya da 18 liraya da veren var. Limonu 10 liraya verenin babasının bahçesi yok, bu işin içinde kasıt var, bilerek yapılıyor. Açıkça milleti kandırıyorlar. Devlet ve yönetim ne yapıyor bilmiyorum, bu fırsatçılara bir cezai müeyyide yok mu? Bunları içeri atmak lazım, yoksa millet isyan edecek. Denetim yok, kökten yok, para cezası kar etmiyor, cezaevine atılmalıdırlar. Bu böyle yürümez. Esnafa gereken cezayı bir gün millet verecek. Ya yönetim verecek ya millet verecek. İkisinden biri bu cezayı kesecek. Bu böyle yürümez.” (İLKHA)