Tekstil işçilerini ziyaret eden Yapıcıoğlu: İşçiye de işverene de gerekli destek verilmeli

Adana'daki temaslarına devam eden HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, kentte faaliyet gösteren özel bir tekstil fabrikası çalışanlarını ziyaret etti.

Ekleme: 24.12.2022 20:35:06 / Güncelleme: 24.12.2022 21:03:35 / Güncel / Adana Haberleri
Destek için 

İki gün önce açıklanan yeni asgari ücret ile ilgili çalışanların ne düşündüğünü soran Yapıcıoğlu, işçi ve işverene gerekli desteğin verilmesi gerektiğini belirtti.

Fabrika çalışanlarının sorun ve sıkıntılarını dinleyen Yapıcıoğlu, küresel sistemin bir parçası olarak büyük çapta iş yapanların, işçinin emeği üzerinden çok büyük servet biriktirdiklerine dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan asgari ücretin işçiyi ve ödemeyi yapacak işvereni memnun edip etmediğini sorgulayan Yapıcıoğlu, asgari ücretin sadece işçiyi değil, işçinin ailesinin de ihtiyaçlarını karşılayacak bir yeterlilikte olması gerektiğine işaret etti.

Yapıcıoğlu, "Öyle bir sistem var ki, büyük çapta iş yapanlar, işçinin emeği üzerinden çok büyük bir servet biriktiriyorlar. Fakat böyle küçük ölçekli işletmelerde veya orta ölçekli işletmelerde, kendi işini değil sizin gibi başkalarının işini yapan o insanlar da sizin maaşları karşılamada sıkıntı yaşıyorlar. Keşke iki tarafı da memnun etmenin bir formülü olsa. Ama sistemle ilgili problem anlaşılmadan, tam olarak neyle mücadele ettiğimizi ya da neyi elde etmeye çalıştığımızı tam olarak çözemiyoruz." dedi.

"Daha zamlı asgari ücret cebe girmeden zam yağmuru başlıyor"

"Yeni asgari ücreti nasıl buldunuz?" sorusuna işçilerden aldığı cevabı aktaran Yapıcıoğlu, "Eşyalara zam gelmezse iyi, fena değil, diyorlar. Ama biliyoruz ki her şeye zam gelecek. Çünkü pek çok kişi, asgari ücrete zam yapılmasını bekliyordu, her sene böyle olmuyor mu? Daha o zamlı ücret ocak ayında cebe girmeden, aralık sonunda ya da ocak ayının başında bir zam yağmuru başlıyor, muhtemelen yine öyle olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Mal isteyen esnafa, zamlı mal göndermek için yeni asgari ücretin belirlenmesini bekleyen fabrikaların olduğuna dikkat çeken Yapıcıoğlu, "Asgari ücrete yüzde 54-55 zam geldi ama sektörden sektöre bu değişiyor. Bazı sektörlerde emek daha yoğundur. Tekstil sektörü bunlardan bir tanesidir; emek yoğun bir sektördür. Girdi maliyetlerinin önemli bir kısmı sizin emeğinizdir, sizin alın terinizdir. Bunun yanında enerji bir girdidir ama en büyük kalem sizin ücretleriniz ve sigorta primleriniz için ödenen meblağdır. Bu gibi sektörlerde belki maliyetler çok daha fazla yukarı çıkacak. Böyle bir döngünün içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

Yapıcıoğlu, "Eğer bu sistemdeki çarkların yanlışlığının farkına varılmazsa, bu sizin yapabileceğiniz bir şey değil. Bu ehli siyasetin, bu işe gönül veren kişilerin yapabileceği bir şeydir. Bu çarkın nasıl işlediğinin, küresel çaptaki o büyük para babalarını zengin etmek için nasıl kurulduğunun farkına varılması gerekir. Eğer bunun farkına varılır ve bir güç birliği oluşursa, o zaman hem siz, hem sizi burada çalıştıran, başkasına mal üreten bu gibi atölyelerin sahibi olan kardeşlerimiz, hem de onlardan o malı tedarik edip yurt dışına gönderenler biraz daha rahat edecekler." ifadelerini kullandı.

"Zulüm çarkından dolayı bazıları kıt kanaat geçinirken bazıları semirdikçe semiriyor"

Dünyanın üzerinde bulunan tüm canlılara rızıklarının tastamam verildiğine vurgu yapan Yapıcıoğlu, "Fakat birileri el uzattığı için, kendi hakkına razı olmayıp daha fazlasını istediği için maalesef bazıları kıt kanaat geçinmek zorunda kalıyor, bazıları da semirdikçe semiriyor. Bazıları az bir şeye kanaat etmek zorunda kalıyor, ay sonunu zar zor getiriyor, bazıları da oturduğu yerden sadece para basmak suretiyle ya da sadece faizle, tefecilikle uğraşarak borç para vermek suretiyle insanların emeğini sömürmeye çalışıyor. İnşallah biz bu zulüm çarkının farkındayız, nasıl döndüğünü de biliyoruz ama onu değiştirmek için güç biriktirmek gerekiyor, daha çok güçlü olmak gerekiyor. İnşallah Rabbim lütfeder de biz o noktaya ulaşırsak, bu şartları biz değiştireceğiz. Ta ki işçi ile işveren, işveren ile hizmet sektöründe çalışanlar arasındaki fark iyice azalsın." şeklinde konuştu.

Yapıcıoğlu'nun Adana'daki temaslarının devam edeceği belirtildi. (İLKHA)