2023 Vergi Takvimi

Vergi, devletin vatandaşlardan tahsil ettiği ve sonrasında yine vatandaşlara hizmet etmek için kullandığı para miktarıdır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de çeşitli vergi oranları vardır ve bunlar yılın belli dönemlerinde vatandaşlardan alınır. Vergi oranları ise sabit olmamakla birlikte yıldan yıla değişkendir. Gelecek yılın vergi oranları genellikle Aralık ayı içerisinde Gelir İdaresi Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Ekleme: 23.12.2022 16:55:25 / Güncelleme: 23.12.2022 16:55:25 / Tanıtım
Destek için 

2023 Vergi Takvimi

Vergi, bir vatandaşın devlete karşı olan yükümlülükleri arasında yer alır. Dünyadaki birçok devlet vatandaşlarından dolaylı ya da doğrudan olacak şekilde vergi tahsil eder. Vergi ödemek için birey ya da bir tüzel kişiliğe sahip olup olmamanız önemsizdir. Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte en çok merak edilen konulardan biri vergi oranlarının ne olacağı. Vergi ödeme günü, miktarı ve ilgili tüm detaylar her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılıyor. 2023 vergi takvimi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

İşletmelerin vergi yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi oldukça önemlidir. Bu durum hem mali tabloların bozulmaması hem de cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için büyük önem arz eder. Genellikle Aralık ayı içerisinde yayınlanan vergi takvimleri bu olumsuz durumların önüne geçmek için bilgilendirici nitelik taşır.

2023 Son Vergi Ödeme Tarihleri

Vergilerin son ödeme tarihini kaçırmamanız adına mutlaka vergi takvimlerini incelemelisiniz. Herhangi bir faiz cezasıyla karşılaşılmaması ve sicilinizi temiz tutmak için gelecek yılın vergi sistemini ve vergi ödeme tarihlerini incelemekte yarar var. 2023 yılı vergi ödeme tarihlerine ilişkin detaylar şu şekilde;

  • Yıllık Kurumlar Vergisi: Nisan ayının son günü
  • Yıllık Gelir Vergisi: Mart ve Temmuz ayının son günü
  • Geçici Vergi: 3 aylık dönemi takip eden ikinci ayın 17. Günü akşamı
  • Katma Değer Vergisi: Beyanname verilen ayın 26’sı
  • Aylık Muhtasar: Beyanname verilen ayın 26’sı
  • Üç Aylık Muhtasar: Beyanname verilen ayın 26’sı
  • Damga Vergisi: Beyanname verilen ayın 26’sı
  • Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV): Beyanname verme süresi içinde
  • Özel Tüketim Vergisi: Beyanname verme süresi içinde
  • Veraset ve İntikal Vergisi: Tahakkuktan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit halinde
  • Emlak Vergisi: Birinci taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit Temmuz ayı sonuna kadar
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi: Birinci taksit Ocak ayı sonuna kadar, ikinci taksit Temmuz ayı sonuna kadar
  • İlan ve Reklam Vergisi: Beyanname verme süresi içerisinde
  • Çevre Temizlik Vergisi: Birinci taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit Kasım ayı içerisinde ödenir.

Yıllık Gelir Vergisi Nedir?

Yıllık gelir vergisi, ticari faaliyetlerinden gelir elde eden işletmelerin ödedikleri vergidir. Gelir üzerinden hesaplanan bu verginin yıllık elde edilen kazançlara göre değişmesi mümkündür. Yıllık gelir vergisi son ödeme tarihi ise Mart ve Temmuz aylarının son günündedir. Yılda iki kere ödenen gelir vergisinden kanunlara göre 29 yaşını aşmamış olan ve işletmesi bulunan bireyler muaftır.

Yıllık Kurumlar Vergisi Nedir?

Kurumlar tarafından yıllık faaliyetler sonucunda ödenen vergiye kurumlar vergisi denir. Kurumların büyüklüklerine göre vergi oranları değişir. Yıllık kurumlar vergisi son ödeme tarihi Nisan ayının son günü olarak belirlenmiştir.

Katma Değer Vergisi Nedir?

Katma Değer Vergisi günümüzde birçok kişiyi yakından ilgilendiren bir vergi türüdür. Ürünlerin alımlarında ödendiği gibi satımlarında da ödenen Katma Değer Vergisi’nin hizmetlerde de geçerli olduğu biliniyor. Katma Değer Vergisi son ödeme tarihi ise beyanname verilen ayın 26’sı olarak belirlenmiştir.

Aylık Muhtasar Nedir?

Aylık muhtasar vergisi gelir üzerinden hesaplanan bir vergi türüdür. Bu vergi, gelir henüz kişilerin eline geçmeden kesilmektedir. Bundan dolayı işyerinde çalışan kişi sayısına göre de değişen bir vergidir. Aylık muhtasar vergisi son ödeme tarihi üç aylık dönemi kapsayan ayı takip eden bir sonraki ayın 26’sına kadardır.

Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi, vergi daireleri tarafından mahsup ettirilen vergi türlerinden biridir. Genel olarak sözleşmelerden alınan bu vergi türü şirketler arası anlaşmalarda da tahsil edilir. Damga vergisi son ödeme tarihi beyanname verilen ayı takip eden ayın 26’sına kadardır.