Çağın hastalığı olan unutkanlığın sebebi ve çözüm yolları

Çağın hastalığı olan unutkanlığın sadece yaşlılarda, Alzheimer ve demans hastası olanlarda değil her yaştaki bireylerde görülebileceğini belirten Uzman Psikolog Servet Aşan, unutkanlığın sebepleri ve çözüm yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ekleme: 21.12.2022 17:30:03 / Güncelleme: 21.12.2022 23:43:06 / Sağlık / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Özellikle metropol şehirlerde yaşanan yoğunluk, stres, düzensiz uyku ve düzensiz beslenme unutkanlık hastalığının başlıca sebepleri arasında sayılıyor.

Çağın hastalığı olarak da bilinen unutkanlık ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Uzman Psikolog Servet Aşan, sorunun önüne geçilebilmesi için not tutulması, bilgilerin sevilen bir şey ile kodlanması gerektiğini vurguladı.

"Unutkanlık her yaşta görülebilir"

Aşan, "Modern çağın... Modern çağın... Aslında unutkanlık tam da böyle bir şeydir. Yani bildiğiniz kelimeleri hatırlayamamaktır. Modern çağın getirisi, iyi yönleri ve kötü yönleri vardır. Unutkanlık da olumsuz etkilerinden biridir. Unutkanlık aslında kişinin yaşadığı yoğun iş temposu, stres, kaygı bozukluğu, depresyon, farklı bir travmatik olayın, bunun dışında biyolojik problemlerin, tiroit bozukluğu, vitamin eksikliği gibi durumların yol açabileceği faktörlerden oluşuyor. Unutkanlığın birçok kişide Alzheimer ve demans, yaşlılıkla birlikte tekrarlana tekrarlana belleğe unutkanlığın yaşlılarda görüleceği kodlanmıştır. Bu, tam olarak doğru bir bilgi değildir. Çünkü unutkanlık her yaşta görülebilir. Kişilerin yaşadığı yoğun stres, iş temposu, sosyalleşmekten uzak durması, kendisine vakit ayıramaması, düzensiz uyku, dengesiz beslenme ve psikolojik birçok sorunu da içerisinde barındıran bir hastalıktır. Dolayısıyla bu hastalıkta eğer kişi günlük yapacağı rutini, bir görevi varsa görevini veya herhangi bir konuda sohbet edildiyse bu sohbetteki bazı cümleleri unutuyorsa ve bu sık sık tekrarlanıyorsa kişi unutkanlığa maruz kalmıştır." dedi.

"Bilginin unutulmaması için ajanda tutulmalı"

Unutkanlığın önüne geçilmesi için yapılması gerekenlerin belli olduğunu aktaran Aşan, "Birincisi; Eğer vitamin eksikliği ve benzeri biyolojik veya farklı bir hastalığı varsa doğrudan bir uzmana başvurması gerekir. Çünkü erken teşhis çok önemlidir. Bunun dışında eğer psikolojik bir sorun varsa sosyalleşmekten uzaklaşmamalı, sosyalleşmeli, çağın getirisi olan teknolojik aletlerden bir süre kopabilmeli. Çünkü bu bir odak meselesidir. Eğer bir bilgiyi kısa süreli belleğe alırsanız, onun uzun süreli bellekte depolanabilir ve sizin de hatırlayabilmeniz için bilgiyi tekrarlamanız ve bilgiyi bir şeylerle kodlamanız gerekiyor. Yoksa kısa süreli bellek anlık olarak işinize yarar ve unutur gidersiniz. Eğer bir bilgiyi unutmamak istiyorsanız veya sürekli olarak unutkanlıkla mücadele ediyorsanız bir ajanda da tutulabilir." diye konuştu.

"Her şeye rağmen unutkanlık devam ediyorsa mutlaka uzmana başvurulmalı"

Aşan, "Bunun için yaşam tarzınızı da değiştirmeniz gerekiyor. Yoğun iş temposunda kendinize vakit ayırmalısınız. Düzenli bir uyku, dengeli bir beslenme ve sosyalleşmek. Tüm bunların dışında vitamin eksikliği ve benzeri bir durum varsa bunlar giderilmeli. Yine hafızayı güçlendirmek için kitap okuma alışkanlığı, bulmaca çözmek gibi adımlar atılmalıdır. Eğer her zaman aynı yoldan gidiliyorsa farklı rotalara yönelmek zihinsel işlevi etkiler ve hafızayı güçlendirir. Tüm bunların dışında yeni bir dil öğrenme girişimi de gerçekten çok önemli bir adım olur. Çağımızın sorunu aslında iletişimsizlik ve sosyalleşmekten uzak durmaktır. Bunların tümü odak ve dikkat problemleri, psikolojik rahatsızlıkları beraberinde getirir. Bunlar için önlem almak sadece yaşlıların değil her yaşta olanlar için çözülmesi gereken bir durumdur. Her şeye rağmen unutkanlık devam ediyorsa mutlaka uzmana başvurulmalı." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar