Ordu'da dünyanın en büyük dalga enerjisi santrali kuruluyor

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Türkiye'nin ilk ve dünyanın en büyük dalga enerjisi santralinin inşasına 2023 baharında başlanacağını bildirdi.

Ekleme: 20.12.2022 11:30:09 / Güncelleme: 20.12.2022 11:30:09 / Ekonomi
Destek için 

Güler, Ordu'da inşa edilecek dünyanın en büyük dalga enerjisi santraline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ordu'nun enerji ve gıda alanında kendine yeten bir şehir olması için yürüttükleri çalışmalara değinen Güler, "2007 yılında Adapazarı Karasu'da deniz dalgalarından elektrik enerjisi üretmiştik ve onlarla ufak bir uygulama olarak ampulleri yakmıştık. O bir ilkti ama şimdi endüstriyel amaçlı olarak ilk defa Türkiye'de önemli bir adım atıyoruz. O da deniz dalgalarından gerçek anlamda ihtiyacı karşılayabilecek santraller kurmak." diye konuştu.

Kıyıya bağlantılı şekilde inşa edilecek santralin maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolar olduğunu kaydeden Güler, santralin inşa sürecine yönelik şu bilgileri paylaştı:

"Burada hem bizim kendi çalışmalarımız var hem de beraber yaptığımız çalışmalar var. Deniz dalgaları kullanılmayan bir potansiyeldi. Bununla ilgili ilk ciddi adımı attık ve bu yıl içinde son görüşmelerimizi yapacağız. Sonra tabiri caizse kazmayı vuracağız. Santralin inşası için baharda çalışmaları somut olarak ortaya çıkaracağımızı düşünüyoruz. Zaten şu anda diğer çalışmaları oluşturuyoruz. Fizibilite ile birlikte detay çalışmaları olacak. Bundan sonraki kısmında uygulamaya geçeceğiz."