Prematüre bebek sayılarındaki artışa dikkat çeken uzmanlar uyarılarda bulundu!

Son yıllarda dünya genelinde prematüre doğan bebeklerin sayısında ciddi şekilde artış yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.

Ekleme: 17.12.2022 11:25:04 / Güncelleme: 17.12.2022 13:16:24 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Yeni Doğan Uzmanı (Neonatolog) Doktor Hüseyin Kaya, sağlıklı bir gebelik için yapılması gerekenleri anlattı.

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de prematüre doğum oranının arttığına vurgu yapan Kaya, ülkede neredeyse her 10 bebekten birinin prematüre doğduğunu aktardı.

37'nci haftadan önce doğan bebeklere prematüre denildiğini belirten Kaya, erken dünyaya gelen bu bebeklerin, zamanında doğan bebeklere göre bir takım sağlık sorunuyla karşılaşabildiklerini anlattı.

Yeni Doğan Uzmanı Doktor Hüseyin Kaya

"Prematüre doğum en büyük sağlık sorunlarından biri"

Erken doğum görülme oranının arttığına işaret eden Kaya, "Son dönemlerde prematüre bebek sayıları arttı. Prematüre doğan bebeklerin sayısı dünya genelinde en büyük sağlık sorunlarından biridir. Halen en büyük ölümlerden biri prematüre bebeklerdir ve ülkemizde yılda bir buçuk milyona yakın bir doğum oluyor. Bunların da yaklaşık yüzde 10'u, yani 10 bebekten biri prematüre doğuyor. Bu da yılda yaklaşık 140 ile 150 bin bebeğe denk geliyor." dedi.

Prematüre doğumun nedenleri!

Prematüre doğum riskini artıran sebeplere ilişkin de bilgiler paylaşan Kaya, şöyle devam etti:

"Teknolojik gelişmeler, özellikle tüp gebelikler, annede enfeksiyon riskinin olması, anne yaşının geç olması, rahim ve rahim ağzıyla ilgili problemlerin olması, daha önce olmayan ama gebelikte ortaya çıkan şeker, tansiyon hastalıkları, kalp hastalıkları gibi anatomik bozukluklar erken doğumu tetikleyen nedenlerdendir."

Özellikle son dönemlerde prematüre doğumların artmasındaki nedenlerden bir diğerinin de tüp bebek gebelikleri olduğuna işaret eden Kaya, ayrıca sigara, alkol, madde kullanımının da erken doğumu tetikleyen önemli bir faktör olduğunu söyledi.

"Riskin önlenmesi için takip şart"

Erken doğumu önlemenin yollarını anlatan Kaya, "Gebelikte şeker, tansiyon çıkabiliyor veya kalp yetmezliği durumu olabiliyor. Bunların riskli gebelik polikliniklerinde takip edilmesi gerekiyor. Gebe olan kişi riskli gebe polikliniklerinde takip edildiğinde bebek zamanında doğabiliyor. Çünkü onlarla ilgili ilaç ve takipler var. Gebeler hijyene ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeleri kesinlikle prematüre bebek oranlarını azaltacaktır. Ama erken doğum kaçınılmazsa da tam donanımlı yeni doğan uzmanı ve tecrübeli sağlık çalışanlarının olduğu ünitelerde bakımlarının yapılması elzemdir." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

 

 











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar