Ayakkabı boyacıları soğuk havada 'ekmek mücadelesi' veriyor!

Batman'da soğuk havaya rağmen yaklaşık 25 yıldır ayakkabı boyacılığı yaparak rızkını kazanan Mücahit Acar, halinden bir an olsun şikâyet etmiyor.

Ekleme: 15.12.2022 16:05:05 / Güncelleme: 15.12.2022 16:10:04 / Kültür & Sanat / Batman Haberleri
Destek için 

90'lı yıllarda köylerinin boşaltılmasıyla ailesiyle birlikte Batman'a yerleşen Acar, maddi imkânsızlık nedeniyle başladığı ayakkabı boyacılığına yaklaşık 25 yıldır devam ediyor.

Ayakkabı boyacılığı yaptığı Meydan Mahallesi'nde yaz-kış demeden yıllardır kaldırımlarda çok cüzi bir parayla boyacılık yapan Acar, soğuğun altında akşama kadar ailesinin geçimini sağlamanın mücadelesini veriyor.

1990 ile 1995 yılları arasında köylerin boşaltılması nedeniyle Batman'a yerleştiklerini belirten Acar, "O zamanlarda birkaç işte çalıştım ama sonradan ayakkabı boyacılığına başladım. 2000 yılından önce başladığım ayakkabı boyacılığı işini yaklaşık 25 yıldır yapıyorum. Çoluk çocuğumun ekmeğini buradan kazanıyorum." dedi.

İşlerinin eskisi gibi olmadığını vurgulayan Acar, yaz-kış demeden işini sürdürdüğünü kaydetti.

"Helal para kazanıyorum"

Allah'a şükretmeyi ağzından eksik etmeyen Acar, "Ekmeğimizi kazanmaya mecburuz. Bu sokağımızda bir tek ben ayakkabı boyuyorum ama arkamızdaki sokakta 3-4 tane daha vardı ama orada da bu işi yapan bir kişi kaldı. Diğer arkadaşlarımız ya bir işe girdi ya da bir iş kurdu. Her şeye rağmen Allah'a çok şükür işimin başındayım. Helalinden çalışıp, kimseye muhtaç olmamak için işime devam ediyorum." diye konuştu.

Mücahit Acar

"Eskiden paranın kıymeti vardı"

Bazı günler 10-15, bazı günler ise yaklaşık 30 ayakkabı boyadığını aktaran Acar, şöyle devam etti:

"Bazı ayakkabıları 5 lira, bazılarını da 10 liraya boyuyorum. Akşama kadar günde 100 ila 150 lira arasında kazanıyorum ama eve gidene kadar aldığım erzaklardan sonra elimde bir şey kalmıyor. Çünkü paranın kıymeti kalmamış. Eskiden 2-3 liraya bir ayakkabı boyatıyorduk ama paranın kıymeti vardı. Markette poşetimizi dolduruyorduk, yine de paramız kalıyordu ama şu anda kalmıyor."

Osman İpek

"Keşke herkes ekmeğini helal yoldan kazansaydı"

Helal yoldan rızkını kazanan ayakkabı boyacısı Mücahit Acar'ı takdir eden esnaf Osman İpek, "Mücahit kardeşimiz 15 yıldan fazladır burada ayakkabı boyatarak geçimini sağlıyor. Yaz-kış demeden bu işini severek yapıyor. Ahlakı güzel olduğu için sabit müşterileri de var. Yağmur, kar demeden işinin başındadır. Keşke herkes ekmeğini helal yoldan kazansaydı. Kendisini takdir ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Mehmet Salih Sayar

"Hiçbir zararını görmedik"

Mücahit Acar'ın gençlere örneklik teşkil etmesi gerektiğini söyleyen bir diğer esnaf Mehmet Salih Sayar, "12 yıldır burada esnafım. Mücahit kardeşimizi de o zamandan beri tanıyorum. O zamandan beri hiçbir zararını görmedik. Ekmeğinin derdindedir. Sabah buraya herkesten önce gelir, akşam da herkesle beraber evine gider. Elinde terliklerle 'ayakkabı boyanır' diyerek dolaşır. Bu sokaktaki herkes onu tanıyor ve seviyor. Buradaki herkes ayakkabısını onun yanında boyatır. Hırsızlık yapanlar, ayakkabı boyacılığı yaparak ekmeğini Mücahit kardeşimiz gibi helalinden kazanabilir." dedi.(İLKHA)