BM, Somali'de kötüleşen insani durum konusunda uyardı

Somali'deki Birleşmiş Milletler yetkilileri, ülkedeki insani durumun kötüleştiğini belirterek yardım çağrısında bulundu.

Ekleme: 13.12.2022 19:30:05 / Güncelleme: 13.12.2022 19:32:23 / Dünya
Destek için 

BM Genel Sekreteri'nin Somali Yerleşik ve İnsani Yardım Koordinatörü Özel Temsilci Yardımcısı Adam Abdelmoula, Somali'nin yakın tarihindeki en uzun ve en şiddetli kuraklıkla mücadele ettiğini söyledi.

Abdelmoula, Somali'nin başkenti Mogadişu'da yaptığı açıklamada, "Bütün göstergeler tek bir sonuca işaret ediyor: Daha fazla can kaybını ve acıyı önlemek için insani yardım sürdürülmeli ve iyileştirilmelidir." dedi.

Yardım sürdürülmezse ve Nisan-Haziran 2023 yağmurlarının mevcut tahminlerin gösterdiği gibi düşük performans göstermesi halinde kıtlık olasılığının fazla olduğuna dikkat çeken Abdelmoula, "Geçici de olsa birlikte kıtlığı önledik. Bunun Somali halkı için sürdürülebilir bir gerçeklik haline gelmesini sağlayabiliriz ve sağlamalıyız." diye konuştu.

Somali'deki kuraklıktan etkilenen insan sayısı, bu yıl iki kattan fazla artarak 3,2 milyondan 7,8 milyona ulaştı. BM'ye göre, aynı dönemde kuraklığın neden olduğu yerinden olmalar beş kattan fazla artarak yaklaşık 1,3 milyon kişiye ulaştı. (İLKHA)