Bakan Muş: Kaçak akaryakıta yönelik çalışmalar sonucu 53 milyar kamu zararının önüne geçtik

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede dış satış yöntemiyle gerçekleştirilen suiistimallerin engellenmesine yönelik çalışmalar yürütülerek, yalnızca son 18 ayda, 53 milyar lira tutarında kamu zararının önüne geçtiklerini söyledi.

Ekleme: 13.12.2022 16:25:03 / Güncelleme: 13.12.2022 16:26:11 / Ekonomi
Destek için 

TOBB tarafından düzenlenen "Yasa Dışı Ticaretle Mücadelenin Önemi Konferansı", Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Bakan Muş, yasa dışı ticareti önlemek için yapılan çalışmalara devam edildiğini belirterek, bakanlık olarak, teknik altyapıya beşeri sermayeye ve idari kapasiteye son 10 yılda 1 milyar liranın üzerinde yaptırım yaptıklarını söyledi.

Muş, bu çalışmaların bir sonucu olarak, 2022 yılı Aralık ayı itibarıyla toplam 10,7 milyar lira değerinde kaçak eşya ele geçirdiklerini kaydetti.

Bakan Muş, "Bakanlığımız bünyesindeki Akaryakıt Özel Ekibi'nce yürütülen çalışmalarda; 15,6 milyar lira değerinde vergi ziyaı ile 41,5 milyar lira değerinde sahte fatura tespit ettik. 2021 yılı sonunda yürürlüğe giren Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadeleye Yönelik Tedbirler Genelgesi ile Eylem Planı kapsamında yürütülen çalışmalar, bakanlığımız koordinesinde hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, dış satış yöntemiyle gerçekleştirilen suiistimallerin engellenmesine yönelik çalışmalar yürütülerek, yalnızca son 18 ayda, 53 milyar lira tutarında kamu zararının önüne geçtik." dedi.

Hayata geçirdikleri Tütün Özel Ekibi'nin 24 milyon lira değerinde ürün ele geçirdiği bilgisini veren Muş, "Ayrıca, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nce 2022 yılında 205 milyon lira değerinde tütün ve tütün mamulü yakalaması yapıldı. Öte yandan, bakanlığımız koordinasyonunda yeni kaçakçılık yöntemlerini önlemeye yönelik mevzuat çalışmaları yürütülmektedir. Bu doğrultuda, 30 Kasım 2022 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen değişiklikler kapsamında idari para cezaları, hapis cezaları, teminat ve benzeri gereklilikler gibi yeni düzenlemeler yürürlüğe giriyor." diye ekledi.

Klonlanmış cep telefonlarını tespit etmek amacıyla yeni yıl itibarıyla servis bazlı klon analizlerini hayata geçireceklerini ve klon tespiti halinde 24 saat içerisinde cihazın kullanıma kapatılmasını sağlayacaklarını söyleyen Bakan Muş, bu sayede vatandaşlarımızın bir nevi elektronik kimlikleri olan cep telefonu IMEI numaralarını koruma altına alırken klonlamayı da zorlaştıracaklarını kaydetti. (İLKHA)