Latin Amerika'da enflasyon yükselişte

Dünya Çalışma Örgütü raporuna göre, Latin Amerika’daki reel asgari ücretler, yılın ilk yarısında yüzde 1,7 düştü. Bu oran dünya ortalamasının neredeyse iki katı. Bu durum toplumsal huzursuzluğu tetiklediği belirtildi.

Ekleme: 10.12.2022 18:06:31 / Güncelleme: 10.12.2022 18:15:55 / Dünya
Destek için 

Pandemi ve sonrasında Ukrayna’nın işgaliyle artan enflasyondan en çok etkilenen yerlerden biri Latin Amerika. Bölgede reel asgari ücretler 2020 yılında, yüzde 3 arttıktan sonra 2021’de yüzde 1,4 ve bu yılın ilk yarısı yüzde 1,7 azaldı.

Enflasyon en çok gıdayı vurdu

Dünya Çalışma Örgütü tarafından hazırlanan rapora göre, fiyat artışlarının özellikle beslenme, barınma, ulaşım ve elektrik, su, iletişim gibi temel servislerde daha fazla artmasının, maaşlarının büyük kısmını zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için kullanan dar gelirlileri daha çok etkileniyor. Örneğin Meksika’da gelir dağılımının en alt kısmında yer alan yüzde 10’u, maaşlarının yüzde 42’sini beslenme için kullanırken bu oran en üst dilimdekiler için yüzde 14.

 Kaçak çalışanların sayısının fazla olması desteklerin de az olmasına sebep oldu
Dünya Çalışma Örgütü’nde maaş uzmanı olarak görev yapan Rosalía Vázquez, “Alım gücünün düşmesiyle başta kadınlar ve dar gelirliler olmak üzere çok sayıda kişi yaşamını borçlanarak idame ettirmeye çalışıyor. Latin Amerika'da kayıt dışı çalışanların yüzdesinin yüksek olması ve pandemi döneminde gelişmiş ülkelerdekilere benzer teşviklerin hayata geçirilememesi krizin etkisini artırdı" diyor.


Alım gücü en düşük ülke Venezuela
Bugün bölgede resmi verilere göre en yüksek enflasyon, Ekim ayı verilerine göre, yüzde 155,8’le Venezuela. Dünya enflasyon liginde ilk sıralarda yer alan Venezuela’da bağımsız kurumlar, Kasım ayı itibarıyla enflasyonun yüzde 213’e ulaştığını bildiriyor.

Durdurulamayan yüksek enflasyon ve kur artışından dolayı alım gücünün en düşük olduğu ülke olan Venezuela’da, asgari ücret on yıl önce 252 dolarken bugün 10 doların altına kadar düştü. Ülkede beş kişilik bir ailenin aylık mutfak masrafı 400 doların üzerinde hesaplanıyor.


Voa Türkçe