HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Alpaya: Şehrimizde taziye yemekleri ve merkezi ezan sistemi kaldırılmalı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya, Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal’ı ziyaret ederek istişarelerde bulundu.

Ekleme: 07.12.2022 19:45:08 / Güncelleme: 07.12.2022 19:48:19 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için 

Alpaya, Müftü Topal'ı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada ziyarette çeşitli konularda istişalerde bulunduklarını söyledi.

Alpaya, camilere bağlı kütüphane ve oyun alanlarının oluşturulması, engelli vatandaşların camilere rahat girip çıkması için fiziki şartların olgunlaştırılması, WC ve abdesthanelerin temizliği, bakımı ve bu alanların halka ücretsiz sunulması gibi konuları ele aldıklarını söyledi.

Ziyarette toplumun dinamikleri olan gençler konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Alpaya, ğrencilerin cami ile buluşması noktasında yeni etkinliklerin yapılması ve var olan programların artırılması konusuna da değindik. İmam hatiplerin görevli oldukları camilerde gençlere yönelik özel programlar yapılması gerektiğini, 4-6 yaş grubu çocuklara yönelik yapılan çalışmaların yaygınlaştırılması ve öğrencilerin camiyle buluşturulması etkinliklerinin gerektiğini dile getirdik." diye konuştu.

Alpaya, kış şartlarından dolayı kapalı olan ve özellikle cami potansiyelinin olmadığı köylerde görev yapan imam hatiplerin de aktif rol alması adına kış aylarında merkezde görevlendirilmeleri yapılarak tebliğ ve irşad faaliyetlerine katkı sunmaları gerektiğini vurguladı.

STK’lara bağlı özel Kur'an kurslarının resmi tanınırlığı konularına da değindiklerini söyleyen Alpaya, Diyanet'e bağlı Kur'an kurslara tanınan hakların bu özel kurslara da tanınması için gerekli düzenlemenin yapılması gerektiğini kaydetti.

Alpaya, ayrıca özel Kur'an kursu ve medreselerden icazet alan öğrencilerin de resmi tanınırlığı ve belgelerinin geçerliliği konusunda adım atılması gerektiğine vurgu yaptı.

Camilerde çocuklara karşı bazı hocaların sert davranma hususuna değindiklerini ifade eden Alpaya, bu konuda hocaların daha sabırlı ve şefkatli olması gerekliğinin vurgulandığını kaydetti.

Alpaya, taziye yemeklerini ve merkezi ezan sisteminin kaldırılmasına yönelik fikirlerini aktardıklarını, uyuşturucuyla mücadelede müftülüğün sahada aktif rol alması gerektiğini ifade etti.

Alpaya, içmeler TOKİ’nin aşağı mahallesinin cami ihtiyacının giderilmesi gerektiğini hatırlattı.

Cuma hutbelerine de değinen Alpaya, hutbelerde halkın İslami ve içtimai yaralarına merhem olacak konuların işlemesi gerektiğine vurgu yaparak, merkezi hutbeden ziyade her ilin sorunlarının konu edinildiği hutbelerin hazırlanması gerektiğinin daha faydalı olacağını söyleyerek hutbelerde ayrıştırıcı dil ve toplumun sinir uçlarına dokunacak konulardan kaçınılması gerektiğini ve hutbelerin siyasetten uzak tutulması gerektiğini vurguladı. (İLKHA)