Hukukçu Aydın: İnsanların rahatsız olacağı her türlü ses hukuka haykırıdır

Hukukçu Necmettin Aydın, yüksek sesle müzik ve her türlü ses ile çevrelerini rahatsız edenleri uyararak insanları rahatsız eden her türlü sesin hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Ekleme: 06.12.2022 14:05:04 / Güncelleme: 06.12.2022 14:35:56 / Röportaj / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Eski Zonguldak Milletvekili Hukukçu Necmettin Aydın, insanları rahatsız eden her türlü ses ile ilgili hukuki boyutları hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de mahalle aralarında ve caddelerde yüksek sesle müzik dinleyen insanlara tavsiyelerde bulunan Hukukçu Necmettin Aydın, temel hukuk kuralının, özgürlüklerin sınırının diğer insanların rahatsız etmemek olduğunu aktardı.

Gece gündüz fark etmeden her zaman için yüksek sesle müzik çalmanın ve her türlü gürültü kirliliğinin insan haklarına"haykırı olduğunu belirten Aydın, “Temel hukuk kuralı, özgürlüklerin sınırı, diğer insanların hukuku; hakkıdır ve rahatsız edilmemesidir. Diğer insanların rahatsız olacağı her türlü ses, gürültü, gündüz ve gece her zaman için hem hukuka hem sosyal yaşamın temel ilkelerine hem de insan haklarına aykırıdır. Bu yalnız gece değil gündüz de aynı şey söz konusudur. İnsanların maalesef fazla gürültü çıkartma alışkanlığı, bugünkü toplumdaki bu aşırı kaba gürültü rahatsız edici bir şeydir. Bunun gece olması fevkalade rahatsız edici bir şeydir. Onun için bu hukuken de ahlaken de sosyolojik olarak da kesinlikle yanlış bir şeydir ve bununla ilgili gerekli tedbirlerin mutlaka alınması şarttır. Birileri keyif alacak, eğlenecek diye insanları rahatsız etmek kesinlikle olmaz." dedi.

 

"Ses, gürültü konusunda da maalesef yeterli müdahaleler yapılmamaktadır"

Bu konuda Kabahatler Kanunu'nun yeteri kadar işletilmediğini dile getiren Aydın, şunları aktardı:

"Türkiye'de aykırılıklar, toplumsal, sosyal uç noktalardaki yaşamlar olduğu gibi bu ses gürültü konusunda da maalesef yeterli müdahaleler yapılmamaktadır. Çünkü bu çok ses çıkaranların kendi sesleri de çok çıktığı için siyasi iktidarlar maalesef bu konularda aşırı toleranslı davranmaktadırlar. Büyük kitlelerin rahatsızlığı, maalesef önlenmediği gibi bu tür uygulamalar her zaman gündeme gelmekle beraber genellikle maalesef yeterli tedbirler alınmamaktadır."

Gürültü kirliliğinin kanunen çerçevesi hakkında bilgi veren Aydın, "Hukuken de tabi ki bunlar zaten kanunlarda düzenlenmiş hususlarda toplumsal hayatı rahatsız edecek davranışların hepsi yine kabahatler kanunda düzenlenmiştir. Ayrıca idari makamlar bu tür konularla ilgili her zaman için karar alma imkanına, yetkisine sahiptir. Bütün mesele bu konuda idarenin inisiyatif alabilme meselesidir, almasıdır. Yoksa hukuki bir boşluk veyahut da mevzuat bahane edilerek bu yanlış uygulamanın devam ettirilmesi de doğru olamaz." ifadelerine yer verdi.  

"Her kim gürültü çıkarıyorsa bu gürültülerin kapatılması, kesilmesi, önlenmesi mutlaka elzemdir"

Gece geç saatlere kadar yüksek sesle müzik çalan mağaza ve dükkanlar için neler yapılabileceğine değinen Aydın, "Her kim gürültü çıkarıyorsa bu gürültülerin kapatılması, kesilmesi, önlenmesi mutlaka elzemdir. Bu dükkandır, sokakta giden arabanın korunmasıdır veya bir grubun yüksek sesle konuşmasıdır. Yani insanları rahatsız edecek şekildeki her türlü çıkan sesler, her tür sesler bu müzik kılıfı içerisinde mazur görülemez. Her türlü ses, toplumu rahatsız eden, insanı rahatsız eden her türlü gürültü kesinlikle olmamalıdır ve önlenmelidir." diye konuştu.

Son olarak Aydın, "Yetkililer gerekli cezaları yapmalıdırlar. Bunların hepsi kanunlarda yeri var. Sosyal hayatı rahatsız edecek şekilde davranan, arabasıyla ses çıkaran, arabasıyla rahatsız edici şekilde hareketler yapan, toplumu rahatsız eden, insanların can güvenliğini, huzur ve rahat yaşama güvenliğini rahatsız eden, tehdit eden her türlü davranış mutlaka önlenmelidir ve cezalandırılmalıdır." şeklinde belirtti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar