-
- Osmanlı’da hastalıkları tedavi etmek değil, sağlıklı bir hayat düzeni oluşturmak önemliydi.
- Osmanlı hekimleri her kişinin kendi mizacını bilerek ona uygun beslenmesini uygun bulurdu. Mizaçların farklılığından dolayı herkese aynı ilaç verilmezdi. Çünkü birine deva olan diğeri için zehir olabiliyordu.
- Az yemeli, acıkmadan sofraya oturmamalı doymadan da sofradan kalkılmalıydı. Çok çeşit yemek yemek uygun görülmezdi.
- Hekimler özellikle kan yapıcı yiyecekler önerirdi. (Koyun eti, sarı buğdaydan yapılmış ekmek, bal, yumurta ve tereyağı)
- İki öğün yemek yemek insan vücudu için yeterliydi. Geç bir sabah kahvaltısı ve erken bir akşam yemeği tavsiye edilirdi.
- Diğer tedavi yöntemlerinden kan almak, hacamat, sülük, buharla tedavi ve müzikle tedavi gibi unsurlar son derece yaygın ve önemliydi.
- Nefret, kıskançlık ve endişe gibi duygulardan uzak durulması tavsiye ediliyordu.
Kaynak: Fikriyat