Şerafet Memetali: Tüm Müslümanlara sesleniyorum: DOĞU TÜRKİSTAN’DA ZULÜM VAR!

İşgal altındaki Doğu Türkistan’da 73 yıldır süren Çin zulmüne karşı dünyanın tepkisi üç maymunu oynamaktan öteye geçmiyor. Komünist Çin Rejimi, Doğu Türkistan’ı bir taraftan sömürürken bir yandan da kültür emperyalizmi ile nesilleri İslam Dini’nden soğutmaya ve bu topraklarda Ümmet Şuuru’nu köreltmeye çalışıyor. Çin Rejminin baskıcı yönetiminin son eseri Urumçi’deki yangında çok sayıda insanın ölmesi ile kendini bir kez daha gösterdi. Yangında annesi ve dört kardeşini kaybeden ve babası ile iki kardeşi Çin zindanlarında bulunan Şerafet Memetali, ağlayarak “Tüm Müslümanlara sesleniyorum; Doğu Türkistan’da zulüm var!” diye konuştu.

Ekleme: 03.12.2022 04:30:38 / Güncelleme: 03.12.2022 04:31:01 / manşetler
Destek için 

DOĞRUHABER/FARUK KUZU

İstanbul'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri düzenledikleri ortak basın toplantısında, Çin’in “Sıfır Kovid” politikası adı altında Doğu Türkistan’da işlediği zulümleri ve Urumçi'de 24 Kasım'da karantinadaki bir apartmanda çıkan yangında 44 kişinin ölmesi nedeniyle Çin yönetimine tepki gösterdi.

Toplantıda, geçtiğimiz günlerde Urumçi’de 21 katlı binada çıkan yangında Çin’in karantina yaptırımı sebebiyle binadan çıkamayarak hayatını kaybeden 44 kişinin içinde anneleri ve 4 kardeşleri bulunan Muhammed ve Şerafet Memeteli kardeşler de konuşma yaptı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, vakfın Fatih'teki genel merkezindeki basın toplantısında, Çin'in, Doğu Türkistan'da uyguladığı politikaları eleştirdi.

Yıldırım, Urumçi'deki yangın felaketi karşısında İslam dünyasının da sessiz kaldığını, gereken tepkiyi vermediğini ifade etti.

“ÇİN DÜNYAYI YAKACAK!”

İslam ülkelerinin, Doğu Türkistan'daki hak ihlallerini bitirmediği sürece Çin ile ticari ilişkilerini askıya almaları çağrısında bulunan Yıldırım, “Çin dünyayı yakacak. Akıl yok, izan yok, merhamet yok. Bütün İslam dünyasında büyük bir utanç yaşanıyor. Devletler, hükümetler, siyasi partiler; bu ayıp hepimizin ayıbıdır. Çin’e karşı ekonomik, siyasi, kültürel ve askeri ambargo uygulanmadığı müddetçe, Çin önce mazlumları sonra bütün dünyayı yakacak. Çin’e karşı etkili yaptırımlar uygulanmalı. Müslüman ülkelerine sesleniyorum, bu milletin izzeti ve onuruyla oynamayın. İlişkileri kesin, yoksa bu tür zulümlerle çok karşılaşırız. Burası sözün bittiği yer. Doğu Türkistan halkının hep yanında olacağız.”

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) Başkanı Avukat Abdullah Resul Demir ise sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan ortak basın bildirisini okudu.

Çin’in tam kapanma politikası nedeniyle Doğu Türkistan'da 21 katlı binada çıkan yangında binadan çıkamayan "44 kişinin" hayatını kaybettiğini ifade eden Demir, ölenler arasında çocukların da bulunduğunu söyledi.

Doğu Türkistan'ın bir etnik gruba karşı girişilmiş en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olunduğunu, 2016 yılından bu yana 1 ila 3 milyon Uygur'un toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakıldığını öne süren Demir, Çin lideri Şi Cinping'in "Sıfır Kovid" politikası adı altında birçok insanı evlere kilitleyerek ölüme terk ettiğini savundu.

"URUMÇİ'DEKİ YANGINDA ANNEM VE 4 KARDEŞİM HAYATINI KAYBETTİ"

Türkiye'de bilgisayar mühendisliği okuyan 22 yaşındaki Muhammed Memetali de "Urumçi'deki yangında annem ve 4 kardeşim hayatını kaybetti. Yangın çıktığında 3-4 saat itfaiye neredeydi, yangını çok hızlı söndürebilecek konumdayken neden hemen söndürmediler? İtfaiye de hastane de apartmanımıza çok yakındı. Dünya ve İslam dünyasının bu olaya sessiz kalmamasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

Urumçi'de 6 yıldır ulaşamadığı babası ve ağabeyinin serbest bırakılmasını isteyen Memeteli, onların sesini duymak istediğini sözlerine ekledi.

ŞERAFET MEMETELİ İSE OLAYI ANLATIRKEN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

"Ben bu yangında ailemi kaybettim. Henüz vefat eden en küçük kardeşimin yüzünü bile görmedim" diyen Memetali, "Orada benim değil sizin de aileniz olabilirdi, bu zulme sessiz kalmamanızı istiyorum. Tüm dünyaya, Müslümanlara, insan haklarına sesleniyorum; Doğu Türkistan'da zulüm var. Kimse buna sessiz kalmasın" şeklinde konuştu.

Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliğinin de yer aldığı basın toplantısında İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Uğur Yıldırım ile Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan da birer konuşma yaptı.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de karantina altında olduğu iddia edilen apartmanda çıkan yangında 44 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde Kovid-19 tedbirlerine yönelik protestolar düzenlenmişti.

POLİS ÇİN’İ PROTESTO EDEN UYGURLARA SINIR DIŞI TEHDİDİNDE BULUNMUŞTU

Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri, Çin’in Doğu Türkistan’daki baskılarına dikkat çekmek için İstanbul’daki Çin Konsolosluğu önünde düzenlediği eyleme polis engel olmuş ve bir polis amiri bu sırada sınır dışı tehdidinde bulunmuştu.

Uygur Türkleri, İstanbul Sarıyer’deki Çin Konsolosluğu önünde protesto eylemi için bir araya geldi. Çin’de yaşayan ailelerinden haber alamadıklarını belirten kitle, zulme dikkat çekmek için basın açıklaması okumak istedi.

Gruba engel olan polis, göstericilerin dağılmaması halinde zor kullanacağını söyledi. Polis amiri olduğu anlaşılan bir kişinin kitleye “Birazdan zorla süpüreceğiz sizi. Gözaltına alıp sınır dışı edeceğiz” demesi sosyal medyada büyük tepki çekmesi üzerine İçişleri bakanı Süleyman Soylu yaşananlardan ötürü ‘Özür’ dilemişti.