BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, yaptığı açıklamada, Myanmar'da cunta yönetiminin kapalı kapılar ardında en az 7 üniversite öğrencisi hakkında idam kararı verdiğini ifade etti.
Türk, 4 genç aktivist hakkında da idam kararı verildiğine dair haberler olduğunu söyledi.
Myanmar'da yönetime geçmesinden bu yana cuntanın, hakkında idam kararı verdiği kişi sayısının 139'a yükseldiğini belirten Türk, yönetimin bu cezayı muhalifleri bastırma aracı olarak kullandığını kaydetti.
Türk, askeri yönetiminin gizli kapaklı mahkemelerde duruşmalar yapmayı sürdürdüğünü ifade etti.
Söz konusu durumun, adil yargılama ilkesinin ihlali olduğunu ve bağımsızlık ile tarafsızlığın adli garantilerine ters düştüğünü kaydeden Türk, askeri mahkemelerin ısrarla en ufak bir şeffaflık göstermekte başarısız olduğunu vurguladı.
Türk, ordunun, yönetimi ele geçirmesine karşı olan yaklaşık 16 bin 500 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 1700 civarında kişinin de avukatlara erişimi olmadan gizli mahkemelerde mahkum edildiğini söyledi.
Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve uluslararası toplumun, Myanmar'da şiddeti sonlandırmak ve siyasi müzakere iklimi oluşturmak için verdiği çabalara dikkati çeken Türk, askeri yönetimin, idamı muhalifleri bastırmakta siyasi bir araç olarak kullanma yoluna giderek bu çabalara dudak büktüğünü teyit ettiğini belirtti.