Bakan Çavuşoğlu’ndan ‘Montrö Sözleşmesi’ açıklaması

Dışişleri Bakanı, 'Montrö Sözleşmesi' çerçevesinde Mart ayından bu yana Boğaz’dan askeri gemi geçmediğini belirtti.

Ekleme: 29.11.2022 16:42:00 / Güncelleme: 29.11.2022 16:42:00 / Güncel
Destek için 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Aspen Enstitüsü 11. Bükreş Forumu'nun “Avrupa'nın Yeni Güvenlik Mimarisi” temalı bölümünde konuştu.

Türkiye'nin Ukrayna'da çatışmaların başka noktalara taşınmasını engellemek ve gerilimleri azaltmak için çeşitli adımlar attığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, bunlar arasında tahıl anlaşması, Uluslararası Atom Enerji Ajansı'nın uzmanlarıyla Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) yetkililerini Zaporijya nükleer santrali konusunda buluşturma ve tarafların Türkiye'de yüz yüze bir araya gelmesini örnek gösterdi.

Gizlilik dahilinde de bazı adımların atıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Montrö Sözleşmesi'ni çok sıkı bir şekilde uygulayarak Karadeniz'de gerilimin artmasını engelledik. Mart'tan bu yana boğazlardan hiçbir askeri gemi geçmedi. Türkiye üzerinden hiçbir Rusya askeri uçağı Suriye'ye gitmedi. Tüm taraflara çağrıda bulunuyoruz elbette ama bilhassa Rusya ve Belarus‘a itidalli olma çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.