İran Cumhurbaşkanı Reisi: Bölgede yabancıların varlığı sadece sorun yaratır

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı ortak basın toplantısında "Bölgede yabancıların varlığı güvenlik sağlamaz, sadece sorun yaratır." dedi.

Ekleme: 29.11.2022 16:15:08 / Güncelleme: 29.11.2022 16:16:05 / Dünya
Destek için 

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin davetine icabetle bu sabah Tahran'a geldi.

Es-Sudani, Tahran'daki Sadabad Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi tarafından resmi törenle karşılandı.

Reisi ile Sudani tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, iki ülke milli marşları çalındı. Tören kıtasını selamlayan iki lider, daha sonra tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

Cumhurbaşkanı Reisi ile Başbakan es-Sudani, daha sonra baş başa gerçekleştirecekleri görüşmeye geçti.

İli lider, görüşme sonrası ortak basın açıklaması düzenledi.

Reisi, Sudani'nin Tahran ziyaretini memnuniyetle karşılayadığını belirterek, "Irak hükümeti daha işin başında, kendilerini tebrik ediyor, İran ve Irak'ın ticaret, kültür, transit, bilim, teknoloji ve terörizmle mücadele alanlarında işbirliklerinin  yeni dönemde daha da artmasını temenni ediyoruz." dedi.

İki ülke açısında bölgede güvenlik, barış ve istikrarın çok önemli olduğunu vurgulayan Reisi, bölgede güvenlik, barış ve istikrarın ancak bölge hükümetleri ve milletleri tarafından gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Reisi, "Bölgede yabancıların varlığı güvenlik sağlamaz, sadece sorun yaratır. Nasıl ki Amerikalıların Afganistan'da ve dünyanın başka yerlerinde bulunması güvenlik sağlamadıysa, bu varlık Irak'ta da güvenlik sağlayamaz. Dolayısıyla onların bölgemizden çıkması çok önemlidir." diye konuştu. (İLKHA)