Bektaş, sürücülerin gözlerinin açık olduğunu ve dikkatle yola baktıkları halde uyuduklarını belirterek hipnoza karşı sürekli dinlenilmesi gerektiğini belirtti.
"Günlük 9 saatten fazla araç kullanmayın"
Özellikle ticari araç kullanan şoförlerin uzun yolculuklarda sık sık mola vermesi gerektiğini dile getiren Bektaş, "Halk arasında gözü açık uyumak olarak bilinen bir terimdir yol hipnozu. Özellikle uzun süre araç kullanan sürücülerini beraberinde gelecek olan yorgunluk belirtilerini iyi bilmeleri gerekiyor. Ticari taşıt kullanan şoförlerimiz 24 saatlik zaman dilimi içerisinde 9 saatten fazla araç kullanamazlar. Bu 9 saati de durmadan kullanamazlar. Bu 9 saati ikiye bölerek 4 buçuk saat zaman dilimi içerisinde 4 dakika mola vererek kullanmalıdırlar. 9 saatten fazla araç kullanan şoförlerin yorgunlukla beraber yol hipnozu dediğimiz sürekli yola dalgın olarak baktığından beyaz çizgiyi gördüklerinden dolayı gözlerde yorulmalar, karar verme yeteneğinde azalmalar, bir zaman sonra uyuklama halleri ve gözleri açık olarak bir noktaya takılıp devam ederler." dedi.
"Sık sık mola verin"
Mola verme esnasında yemekten önce fizik hareketi yapılması gerektiğine değinen Bektaş, "Bu insanların bu tür bir durumla karşı karşıya kalmamaları ve kazaya sebebiyet vermemeleri için özellikle ticari taşıt ve şehirlerarası çalışan otobüs şoförlerinden ricamız sık sık direksiyon molası vermeleridir. 2 buçuk veya maksimum 3 saatte bir 20 dakika mola vermeleri gerekir. Bu molalarda şoförlerin hemen acilen yemek yemek, çay ve sigara içmek yerine araç dışına çıkarak kısa mesafeli yürüyüşler, kültür, fizik hareketleri yaparak vücudu dinlendirmelidirler." ifadelerini kullandı.
"Karar verme yeteneğinde düşüşler yaşanır"
9 saatten fazla araç kullanan kişilerde dikkat bozukluğu meydana geldiğine vurgu yapan Bektaş, "9 saatten fazla araç kullanan kişilerde hayal görmeler, karar verme yeteneğinde düşüşler, kendi kendine şarkı söylemeler ve daha sonrasında uyuklama hali doğar. Biz bu yol hipnozu neticesinde Türkiye'de birçok kazaların olmasına sebebiyet veren arkadaşlarımızı gördük. Dolayısıyla biz böyle bir durumla bir daha karşı karşıya kalmak istemiyoruz." şeklinde konuştu.
"Sisli havalarda takip mesafesini artırın"
Sisli havalarda araç kullanacak olan şahısların çok dikkatli olması gerektiğine değinen Bektaş, "Sisli havalarda arkadaşlarımızın dikkat edeceği en önemli husus uzun farları yakmamalarıdır. Çünkü sisli havalarda yakılan uzun farlar ışığı dağıtır. Sisli havalarda hızımız kesinlikle vitesimizin yarısı kadar olması gerekir. Dördüncü vitesle gideceğiniz bir yolda en fazla ikinci vitesle gidin. Takip mesafesini de iki veya üç kat daha normalinden fazla arayı açarak öndeki aracı takip etmeniz gerekir. Sisli havalar özellikle uykunun en çok geldiği ve uyku hipnozu dediğimiz olay bu havalarda meydana geliyor. Sisli havalarda iki saati geçmeme şartıyla mola verilerek hava koşullarının düzelmesi beklenmelidir. Gönül ister ki yağışlı, buzlu, karlı ve sisli havalarda yolculuk yapılmasın. Ama şoför kardeşlerimizde ailelerine ekmek götürmek zorundadırlar. Bundan dolayı bu kurallara dikkat ederek kazasız, belasız bir yolculuk yapmalarını diliyorum." dedi. (İLKHA)