Ukrayna'daki savaş Alman halkını ikiye böldü

Almanların yarısından fazlası Ukrayna'ya askeri yardımın artırılmasına karşı çıkıyor

Ekleme: 28.11.2022 17:50:46 / Güncelleme: 28.11.2022 17:50:46 / Dünya
Destek için 

Almanya'da yapılan yeni bir kamuoyu yoklamasında, Alman halkı Berlin'in silahsızlanmaya bağlı kalması gerektiğine ve Kiev'e yeterince yardım yapıldığına inanıyor

Washington Post tarafından yürütülen ankete göre, Rus petrol ve gazına yönelik yaptırımlar nedeniyle yükselen enerji fiyatları, Almanya'nın Ukrayna'ya yardım konusundaki isteksizliği yanında öne çıkan bir gerekçe sayılmıyor.

Ankette, ülkenin 2. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinden sonra hakim olan askeri müdahaleye karşı genel bir isteksizliğin hakim olduğu görüşüne varıldı.

Ankete katılan Almanların büyük çoğunluğu (yüzde 91) Ukrayna'ya sempati duyduğunu ifade ederken, yarısından fazlası (yüzde 54) ülkelerinin askeri ve insani yardım açısından ya yeterince yüzde 37) ya da çok fazla (yüzde 17) yaptığını söyledi.

Russian Today'in gazeteden aktardığı habere göre, Almanlar arasında, Rusya'ya yaptırımlar gıda ve gaz fiyatlarında daha fazla artışa yol açsa bile Rusya ve Putin'e yönelik yaptırımların artırılmasına ekonomiye ek yükler getirse bile devam etmek, Ukrayna'yı askeri olarak savunmayı gerektirecek olsa bile NATO'ya kabul etmek gerektiği görüşü de tartışılıyor.

Ankete katılanların yaklaşık üçte biri mevcut politikaya karşı çıkarken, ülkenin eski sosyalist Doğu'su ile Batı'sı arasında kesin bir görüş ayrılığı göze çarpıyor. Doğu Almanların yarısından fazlası (yüzde 52), Batı Almanların sadece yüzde 27'sine kıyasla Ukrayna'ya artan askeri yardıma karşı olduklarını söyledi.

Washington Post, Berlin'in asker ve kaynaklarla katkıda bulunduğu NATO onaylı müdahalelerin bile, kısa bir halk desteği döneminden sonra Alman vatandaşları arasında son derece popüler olmadığına işaret ediyor.

Buna rağmen Berlin, Moskova ile arasındaki ihtilafında Kiev'in en güçlü destekçilerinden biri oldu ve son teknoloji IRIS-T hava savunma sistemlerinin ilk birimini geçen ay Ukrayna kuvvetlerine tedarik etti. Bir komuta aracı, bir radar aracı ve bir kamyona monte fırlatıcıdan oluşan üç birimin de gelecek yıl ülkeye gelmesi bekleniyor.

Öte yandan, Alman ordusu henüz karadan havaya savunma sistemi olan IRIS-T'yi envanterine almadı. Bu da bazı politikacıların ülkenin Ukrayna'yı kendi savunma yetenekleri pahasına silahlandırdığına dair endişelerini dile getirmesine yol açıyor.