Ukrayna'nın enerji sistemi çökmüş durumda

Rusya'nın Ukrayna'nın enerji ağlarına yönelik hava saldırılarından sonra milyonlarca Ukraynalı bugün de elektrik ve ısınma ihtiyaçlarını gideremiyor.

Ekleme: 25.11.2022 19:42:49 / Güncelleme: 25.11.2022 20:41:01 / Dünya
Destek için 

Ukraynalılar, yeni saldırılara karşı su, gıda ve sıcak tutacak giysiler stoklamaları konusunda uyarıldı.

Moskova, Ukrayna'nın temel altyapısına yönelik saldırıların askeri açıdan sorun oluşturmadığını, Kiev'in Rusya'nın taleplerine yanıt vermesi durumunda Ukrayna halkının çektiği sıkıntıların giderilebileceğini kaydediyor.

Ukrayna ise sivillerin hayatını zorlaştıran saldırıları savaş suçu olarak niteliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün gece yaptığı konuşmada, "Beraber dokuz aydır tam kapasiteyle süren savaşa karşı koyduk. Rusya sizi yıkacak bir yol bulamadı, bulamayacak da" dedi.

En ağır hasar 

Rusya'nın Çarşamba günü düzenlediği saldırılar, Ukrayna enerji altyapısına şimdiye kadarki en ağır hasarı verdi.

Ülke çapında hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bu dönemde milyonlarca Ukraynalı aydınlatma, su ve ısınma ihtiyaçlarından yoksun kaldı.

Saldırılardan yaklaşık 48 saat sonra Ukrayna’nın ulusal enerji şirketi Ukrenergo, enerji sisteminin, talebin hala yüzde 30 altında kapasitede olduğunu kaydetti.

Ukrenergo'dan yapılan açıklamada, "Öncelik, tüm bölgelerdeki kritik altyapı tesislerine verildi. Bunlar buhar kazanı tesisleri, doğalgaz dağıtım istasyonları, su tedariki, atık su arıtma tesisleri, kamu elektrik nakil hatları" ifadesi kullanıldı.

Ukrenergo'ya göre Ukrayna kontrolündeki bölgelerde bulunan ve iki gün önceki saldırıların ardından 40 yıl aradan sonra ilk kez kapatılan üç nükleer enerji santrali, şu anda çalışıyor.

Zelenski, konuşmasında ayrıca Rusya'yı, bu ayın başında geri çekildiği güneydeki Herson'u durmaksızın top ateşine tutmakla suçladı. Yerel yetkililer, dünkü Rus saldırısında Herson'da yedi kişinin öldüğünü, 21 kişinin yaralandığını kaydetti.

Ukrayna karanlığa gömüldü

Gece uzaydan bakıldığında Ukrayna'nın karanlıkta kaldığı görüldü.


Rusya, 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalinde sivilleri hedef almadığını kaydediyor. Uluslararası insan hakları yetkilileriyse Ukrayna genelindeki sivil altyapıya yönelik saldırıların bu açıklamayla uyuşmadığın belirtiyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Başkanı Volker Turk, yaptığı açıklamada, "Bu saldırılarla milyonlarca insan aşırı sıkıntıya ve korkunç hayat koşullarına sürükleniyor" dedi.

Kaynak: VOA Türkçe