Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücuda direnç kazandıran, başta migren ve sinüzit olmak üzere unutkanlık, hafıza zayıflığı, tansiyon, şeker ve kolesterol gibi birçok hastalığa şifa kaynağı olan hacamat, bu alanda eğitim almış haccamlar aracılığıyla binlerce yıldır sürdürülüyor.
Genel olarak hacamatın tanımı, tarihçesi, faydası ve tavsiye edilen günler hakkında bilgi veren Haccam Fırat Özel, bu tedavi yönteminin Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhivesellemin sünneti olduğunu hatırlatarak tedavi olunurken kötü neticelere mahal verilmemesi bakımından uygulamanın alanında uzmanlarca yaptırılması gerektiğinin altını çizdi.
"Pazartesi, salı, perşembe ve pazar günleri haftalık sünnet günleridir"
Yaklaşık 5 bin yıldır uygulanan bu tedavi yönteminin insan tarihine adeta bir şifa kaynağı olduğunu söyleyen Haccam Özel, "Bel ve boyun fıtığı, migren, sinüzit, şeker ve göz hastalıkları, varis, kireçlenme gibi birçok hastalığa devadır. Geçmişi 5 bin yıla dayanıyor ve bakıyoruz ki Peygamber Efendimizin de tavsiye ettiği bir tedavi yöntemidir. İlkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda 2 sefer Peygamber Efendimiz hacamat olmuş. Bu yönde Peygamber Efendimizin birçok hadisi şerifi var. Efendimiz, kameri ayının 17, 19 ve 20’inci günlerini tavsiye ediyor." dedi.
Hacamat günleri hakkında da bilgi aktaran Özel, "Geleneksel tıp kitaplarında altın gün denilen bir gün vardır. Hicri ayının 17’si salı gününe denk gelirse buna altın gün deniliyor. Bu açıdan haftanın 4 günü hacamat yapılır. Pazartesi, salı, perşembe ve pazar günleri haftalık sünnet günleridir. Herkes hicri ayının 17, 19 ve 20’inci günlerine denk gelmediği için haftalık sünnet günlerinde hacamat yapıyor, ciddi bir hastalık olmazsa elimizden geldiğince çarşamba, cuma ve cumartesi günlerinde hacamat yapmıyoruz. Hacamat yapanlar özelikle bu günlere dikkat etsinler." ifadelerini kullandı.
"Hacamatı işin ehline yaptırın"
Her işin, mesleğin ve branşın uzmanı olduğu gibi hacamatın da bir uzmanının olduğuna dikkat çeken Özel, şunları söyledi:
"Eli her jilet tutan hacamatçıdır anlamına gelmez, çok iyi dikkat etmek lazım. Hacamat olmak isteyenlerin bildikleri uzman kişilerin yanında olmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü ciddi sıkıntılar meydana gelebiliyor. Hacamatın yapılan ve yapılmayan belirli noktaları vardır. Örneğin hafıza için hacamat çok iyi gelirken hacamat olup ta hafızasının zayıfladığını söyleyenler var. Çünkü yanlış noktaya uygulama söz konusudur. Bu anlamda hacamat yaparken kesinlikle tanıdık, bilen ve işin ehli olan kişilerin yanında yapmanızı tavsiye ediyorum."
Haccam Özel, kimler hacamat olabilir? sorusuna açıklık getirerek "Hacamat herkese yapılmaz. Bir kişide kansızlık varsa hacamat yapmalarını tavsiye etmiyoruz. Birçok kişi şifa niyetiyle hacamat olurken 10-15 gün onun çilesini çekiyor. Bu anlamda çok dikkat etmek lazım." şeklinde konuştu. (İLKHA)