Bu yıl şubat ve temmuz aylarında olmak üzere olumsuz ekonomik etkiyi hafifletmek amacıyla ilaçlara iki defa zam yapıldı. Ancak zamların beklenilen seviyenin altında kalması, hem vatandaş hem de eczacılar için sorunun devam etmesine neden oldu.
Yükselen döviz kurları ve ilaç fiyatlarında uygulanan sabit kur nedeni ile son bir yıldır eczanelerin yaşadığı ilaç sorunu büyümeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın ilaç fiyatlandırmada kuru bugün itibarıyla 7,86 TL'de tutması piyasada bulunamayan ilaç sayısını artırıyor.
Eczacılar özellikle tansiyon ve kalp ilaçlarında, göz ameliyatı öncesi tanıda kullanılan ilaçlarda, diyabet ilaçlarında, hormon ilaçlarında ve bazı kanser ilaçlarında sıkıntı olduğunu söylüyor.
"İlaç firmaları zam beklentisi nedeniyle var olan ilaçları da depolarda stokluyor"
Yaklaşık 7 aydır eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşandığını ifade eden Eczane Teknisyen ve Teknikerler Derneği Başkanı Hüseyin Yıldız, "İlaç fiyatlarının zamlanmasından dolayı firmalar ilaç üretmiyor. Var olan ilaçları da depolarda stokluyor, eczanelere vermiyor. Şu anda tahmini olarak 306 kalem ilaç bizim bildiğimiz kadarıyla piyasada yok. Çocuk, tansiyon, hormon ilaçları şu anda yok. Aralık ayında bir zam bekleniyor ama her yıl Şubat ayında da zaten zam yapılıyor, bu nedenle bazı firmalar ve depolar ilaçları stokluyor. Verseler bile azar azar veriyorlar." dedi.
"İlaç firmaları eczanelerin ihtiyaç duyduğu ilacı yollamıyor"
İlaç firmalarının eczanelerin ihtiyaç duyduğu oranda ilacı eczanelere göndermediği için hastaların ve eczacıların mağdur olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Hasta kentteki eczaneleri bir bir gezmek zorunda kalıyor, aradığı ilacı bulamıyor. Hasta diyor ki ‘ilaç neden yok?' bizler de ilacı hastalara ulaştırmak istiyoruz ama biz de hastamızı geri çevirmek istemiyoruz." diye konuştu.
"Zam olacaksa birden zam yapılsın, Şubat ayı beklenmesin"
Hükümetin bir an önce bu soruna bir el atması ve gerekli denetimleri yapması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Zam olacaksa birden zam yapılsın, şubat ayı beklenmesin, yarın zam olacağı bilincinde firmaların ilacı saklama şansı kalmaz, ancak bir gün saklar. Ama ilaç firmaları Şubat ayına kadar ilaç saklayabiliyor. Depolara bir denetim yapılması gerekiyor. İlaç olup olmadığını biz de merek ediyoruz. Depolar bizlere yok çekiyor. Depoya biz gidip 'siz neden bize ilaç vermiyorsunuz?' diyemeyiz ama hükümet diyebilir, Türkiye genelinde ilaç sıkıntısı var. Örneğin bir amoklavin, parolda bile sıkıntı yaşıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)