UAEA'dan Rusya'ya nükleer santral uyarısı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, nükleer tesis saldırısı nedeniyle Rusya'yı uyararak "ateşle oynuyorsunuz" açıklamasını yaptı.

Ekleme: 21.11.2022 19:20:03 / Güncelleme: 21.11.2022 19:27:43 / Dünya
Destek için 

UAEA'dan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya ve çevresinde dün gece ve bu sabah gerçekleşen çok sayıda patlamaya ilişkin yapılan değerlendirmede, düzinelerce bombanın hem nükleer santralin bulunduğu alana hem de çevresine isabet ettiğini belirtildi.

Şiddetli bombardıman sonucunda tesiste bazı binaların yanı sıra ekipmanların zarar gördüğü ancak nükleer güvenlik ve emniyeti tehlikeye atacak bir durumun henüz yaşanmadığı bildirilen açıklamada, "Dün ve bu sabah, ekibimizden gelen haberler son derece rahatsız edici. Bu büyük nükleer santralin bulunduğu alanda meydana gelen patlamalar kesinlikle kabul edilemez. Bunun arkasında her kim varsa derhal durmalıdır. Daha önce defalarca söylediğim gibi ateşle oynuyorsunuz." denildi.

Nükleer santral ve çevresinde çatışmalardan arındırılmış bir güvenli bölge oluşturulması için taraflarla görüşmelerin sürdüğünü dile getiren UAEA Başkanı Grossi, "Güvenli bölge gerçek olana kadar pes etmeyeceğim. Devam eden bariz bombardımanın da gösterdiği gibi, güvenli bölgeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç var." dedi.

Grossi, santral ve çevresinde çatışmalardan arındırılmış bir "nükleer emniyet ve güvenlik bölgesi" kurulması için taraflara bir kez daha çağrıda bulundu. (İLKHA)