Görme Engelli Boşnak İmam Engelsiz Bir Yaşam Sürüyor

Görme engelli Boşnak imam Salkan Delic, yaşantısıyla herkesi kendine hayran bırakıyor.

Ekleme: 20.11.2022 16:00:17 / Güncelleme: 23.11.2022 08:18:04 / Güncel
Destek için 

Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Srebrenik yakınlarındaki Previle'de yaşayan 23 yaşındaki Salman Delic, Görme engelinin bulunmasına rağmen birçok alanda aktif bir şekilde bulunuyor. 

Salman Delic, Tuzla'daki Behram Bey Medresesinden mezun olmasının ardından eğitimine Zenica Üniversitesi İslam Pedagoji Fakültesinde okumaya başarıyla devam ediyor. aynı zamanda AA ajansına verdiği röportajda  ülkedeki İslam Birliği kurumlarında eğitim gören ilk görme engelli öğrenci olduğunu, tecvid kurallarını uygulayarak Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim'i yazdığını söylüyor. 

Doğuştan gözleri olmadan dünyaya geldiğini ifade eden Delic, "Allah böyle olmasını istedi. Burada küsecek, kızacak bir durum yok. Görme duyum yok ama Allah bana başka nimetler verdi. Mesela yakınımda olan her şeyi hissedebiliyorum, daha keskin işitiyorum, daha hızlı ezberliyorum." dedi.

Delic, bisikleti normal kullanabildiğini, hatta bazen futbol da oynadığını söyleyerek, "Herkes nasıl futbol oynayabildiğimi soruyor. Kimin hangi yöne gittiğini, topun nerede olduğunu hissedebiliyorum. Engele takılırım diye de korkmuyorum." ifadelerinde bulundu. 

Delic, 2018'de medreseyi bitirmesinin ardından başkent Saraybosna'daki İslam Bilimleri Fakültesine başvurduğunu ancak kabul edilmediğini söyleyerek, şunları söyledi:

"Durumumun getireceği sorunlara karşı hazırlıklı değillerdi. Medresenin de benim için özel bir programı yoktu. Zenica'daki İslam Pedagoji Fakültesine kayıt oldum. Son yılım. Fakültedeki hocalarım her zaman yanımda oldu. Sınavlara çalışabilmem için gerekli notları edinmeme de yardımcı oldular."

Çocukluktan beri imam olmak istediğini anlatan Delic, "Aslında bu konuda örnek aldığım, bana her zaman destek olan biri var, Nihad Ibrisevic. Ibrisevic, 2010'da Previle'ye imam olarak geldiğinde 11 yaşındaydım. Onun gibi olmak istediğimi anladım. Onun gibi çocukları eğitmek, namaz kıldırmak istiyordum." dedi. Delic, ezberleme yöntemini ise dinleyerek geliştirdiğini dile getirdi. 

Son olarak Salman Delic, Tuzla'nın Gornja Obodnica beldesinde camide cuma namazlarını kıldırdığını söyleyerek, çocukluk hayalinin gerçek olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. 

Etiketler: