Hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını dile getiren birlik başkanına soruşturma açıldı

Başta yem olmak üzere diğer girdi maliyetlerinin aşırı derecede artmasından dolayı çok zor günler geçiren ve zarar ettikleri için damızlık hayvanlarını kesmek zorunda kalan hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını dile getiren birlik başkanına soruşturma açıldı.

Ekleme: 19.11.2022 15:35:04 / Güncelleme: 19.11.2022 15:35:04 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Gıda tedariğini sağlayan tarım ve hayvancılık sektörü artan girdi maliyetleri ve giderler nedeniyle çok zor günlerden geçiyor. Bu durum sofralara daha fazla pahalı gıda olarak geri dönerken içine girilen bu sarmal farklı sorunları da beraberinde getiriyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiricileri son zamanlarda artan maliyetlerin etkisiyle kâr edemedikleri gerekçesiyle hayvanlarını kesime götürmek zorunda kalıyor veya çareyi yetiştiriciliği bırakmada buluyor.

Zor günler geçiren, yaşadıkları sorunlara bir türlü çözüm bulamadıkları ve yetkililerin mağduriyetleri ile ilgilenmedikleri gerekçesiyle hayvan yetiştiricileri, geçtiğimiz ağustos ayında Gaziantep-Nizip karayolunu trafiğe kapatarak eylem yapmıştı.

Artan yem fiyatları ve maliyetler yüzünden zarar ettiklerini ve hayvancılık sektörünün zor durumda olduğunu belirten küçükbaş hayvan yetiştiricileri, yetkililerin acil tedbirler almasını istemişti.

Yolun trafiğe kapatılmasının ardından küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin eylem yaptığı bölgeye giden Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman'ın girişimleri ve çabaları sonucu yol tekrardan trafiğe açılmış ve eylem sona ermişti.

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin yaptığı eylemin ardından Gaziantep-Nizip karayolunu bir süreliğine trafiğe kapatan üreticilerin ifadesi alınmak için teker teker savcılığa çağrıldığı ortaya çıktı.

Hayvan yetiştiricilerinin savcılığa çağrılmasına tepki gösteren Türkman, son yıllarda çok ciddi sorunlar ve mağduriyetler yaşayan hayvan yetiştiricilerinin son çare olarak seslerini duyurmak için yaptıkları eylemin birileri tarafından farklı yerlere çekilmeye çalıştığını, insanların hayvanlar için yem alamadığını belirtmişti.

Söz konusu eylemin kendisi tarafından organize edildiği yönünde bazı bölge milletvekillerinin ve yöneticilerinin yanlış yönlendirildiğini ifade eden Türkman, yolu kapatan üreticilerle konuşarak yolun açılmasını sağladığını ancak buna rağmen eylemin kendisine "fatura" edilmek istendiğini dile getirmişti.

Birlik başkanı seçildiği günden beri hayvancılığın bitmemesi için çabalayan ve her platformda hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını, sıkıntılarını ve taleplerini dile getiren Türkman, geçtiğimiz haftalarda bir dizi temaslarda bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kentteki sektör temsilcilerine yönelik düzenlenen toplantıya katılmıştı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin de katıldığı toplantıda Türkman, hayvan yetiştiricilerinin son yıllarda yaşadıkları sorunları, sıkıntıları ve talepleri dile getirmiş, sorunların çözümü için talepte bulunmuş ve yetiştiricilerin sorunlarının giderilmesini istemişti.

Sektör toplantısının ardından Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Başkontrolör gönderilmesi dikkat çekti.

"Daha öncede müfettişler gelmişti"

Tarım ve Orman Bakanlığından başkontrolör gönderildiğini doğrulayan Türkman, "Birliğimizden göreve geldiğimiz günden bugüne kadar olan 4 yıllık bazı evrak ve defterler istendi, biz de bunları hazırlıyoruz. Daha öncede müfettişler gelmişti. Üretici batarken susanlar vebal taşır, ben bu vebale ortak olmak istemiyorum. Derin devletin, 28 Şubatların hüküm sürdüğü dönemlerde, muhafazakâr kesimde en çok kullandığımız 'Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.' cümlesiydi ve bedelini ödedik. Şimdi ise adaleti sağlasınlar diye kendi omuzlarımızda taşıyıp makam, mevki sahibi yaptıklarımıza 'Yanlış yapıyorsunuz' dediğimizde 'Her doğru her yerde söylenmez.' cümlesini sıkça duyup, hain, provakatör ilan ediliyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)