Anneleri ölen yavru ayılar doğaya karşı yaşam mücadelesi veriyor

Kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü tahmin edilen Nemrut Krater Gölü’nde yaşayan anne ayıdan geriye kalan iki yavru boz ayı, doğada yaşama tutunma mücadelesini veriyor.

Ekleme: 17.11.2022 13:15:04 / Güncelleme: 17.11.2022 13:23:50 / Güncel / Bitlis Haberleri
Destek için 

Bitlis'in Tatvan ilçesinde dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olma özelliğine sahip Nemrut Krater Gölü'nde yaşayan anne ayılardan biri yaklaşık bir aydan bu yana ortalıkta görünmüyor.

Geçtiğimiz yıl doğum yapan anne ayı, mevsim boyunca iki yavru ayısıyla Nemrut kraterinin ilgi odağıydı.

Ziyaretçilerin, doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunların ilgi odağı olan iki yavru boz ayı, yaklaşık bir aydan bu yana annelerinden ayrı doğada ürkekçe yaşam mücadelesi veriyorlar.

Nemrut Krater Gölü’ndeki vahşi yaşamı belgeselleştiren Bitlis Eren Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Cihan Önen, yaklaşık bir aydır aradıkları anne ayının izine ulaşamadıklarını belirtti.

Bilinçsiz kaçak avcılar tarafından öldürüldüğünü tahmin ettiklerini dile getiren Önen, aksi taktirde anne ayılar, yavrularını doğa ortamına alıştırmadan kendilerinden ayırmadıklarını ifade etti.

Yavru ayılar yaşam mücadelesi veriyor

Önen, “Nemrut’ta bir sürü anne ayı var. Bu yıl sürekli gezen 3 anne ayı var. Bunlardan bazılarını bir, bazılarının da 2 yavrusu var. Yaklaşık bir aydır bir anne ayı kayıp. Bu anne ayının iki yavrusu ortalıkta yalnız dolaşmakta. Daha öncede bu durum yaşanmıştı. Nemrut ile özdeşleşen 2 yavru boz ayı vardı. Çok küçükken anneleri kaybolmuştu. Bu yavrular biraz evcil, biraz vahşi şekilde yaşamlarını sürdürüyorlardı. Şimdi yine aynı durum söz konusu. Ölme ihtimalini göz önünde bulundurarak çok aradık fakat bulamadık.” dedi.

Anne ayı öldürüldü mü?

Anne ayının öldürülme ihtimalinin de olabildiğini belirten Önen, “Gece kaçak avlanma söz konusu olabiliyor ya da insanlar ayıyı tehdit olarak görüp, tüm vatandaşlar için söylemiyorum, bilinçsiz insanlar tarafından öldürme eğilimi olabiliyor. Yavru ayılar en az iki yıl annelerinin yanında durması gerekiyor. Çünkü anneleri tarafından hem emziriliyor hem de eğitiliyor, bölge tanıtılıyor. Bunlar henüz bu eğitimi tamamlamadan yalnız kaldılar. Kış uykusundan uyanıp uyanamayacaklarını da kestiremiyoruz. Yavrulardan biri çok zayıf biri de biraz daha kilolu. Zayıf olan doğaya adapte olamadı. Yöre halkından anne ayının vurulduğuna dair bilgiler aldık. Ama bunu teyit edemedik. Fakat yaklaşık bir aydır ortada görünmüyor. Bu süreçte hiçbir anne ayı, eğitimini tamamlamadan yavrusunu doğaya yalnız bırakmaz. Muhtemelen başına ciddi bir şey gelmiş olabilir.” ifadesini kullandı.

 Canlıların yaşam alanları daralıyor

“İnsanlık büyüdükçe, nüfus kalabalıklaştıkça bu tür canlıların yaşam alanları daralıyor.” Diyen Önen, şunları kaydetti:

“Nemrut; tilkilerin, ayıların ve diğer yabani hayvanların yaşam alanı olmalı. Nemrut’un doğası bunun için uygundur. İnsanlar burada piknik yapıyor. Burası piknik yapılacak mesire alanı değil. Hal böyle olunca burada insanlarla yabani hayvanlar karşı karşıya gelebiliyor. Ayılar insandan ürküp, insanı vurabilir. Gece kaçak avcıların bunları vurma eğilimi olabilir. Bu konuda insanlarımızın dikkatli olması gerekiyor.” (İLKHA)

İlgili Galeriler