Lagina Hekate Kutsal Alanı'nın giriş kapısı restore edildi

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan ve Putperestliğin merkezi kabul edilen 3 bin yıllık Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda yürütülen çalışmalarda gün yüzüne çıkarılan yapılar, tarihe ibret notu düşülerek yeniden ayağa kaldırılıyor.

Ekleme: 17.11.2022 11:27:31 / Güncelleme: 17.11.2022 11:28:46 / Kültür & Sanat
Destek için 

Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Lagina'da 12 ay boyunca çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Antik dönem putlarından birisi olan Hekate adına, antik dönemde yapılan en büyük tapınağın Lagina'da olmasının kutsal alanı daha da önemli kıldığını belirten Söğüt, "Lagina Hekate kutsal alanında antik dönemden günümüze yapılarda arkeolojik kazı, konservasyon, restorasyon ve çizim çalışmaları yapıyoruz. Bu sene ağırlıklı olarak propylon dediğimiz giriş kapısı ve altar (sunak) arasında kazı ve alan düzenleme çalışmalarına devam ediyoruz. Giriş kapısı restore edildi. Bu bölgede yoğunlaştık." dedi.

Tapınakta çizim çalışmalarına devam ettiklerini belirten Söğüt, 2 bin 100 yıl önce inşa edilen tapınağın mimaride de kendine has özellikler içerdiğini ve alanında tek olduğunu dile getirdi.

Antik kentte gün ışığına kavuşan yapıların, 3D teknolojisiyle ziyaretçileri zamanında yolculuğa çıkaracağını belirten Söğüt, çalışmalar tamamlanıp yapılar ayağa kaldırıldığında, kutsal alanın merkezinde birçok yapının da görülebileceğini kaydetti.

Kendi döneminde, hayata ve ölüme hükmettiği iddia edilen Hakate'nin, bugün harabeler içerisinde bulunması, ziyaretçilerin ilgisini çekecek, ibretlik vakıalardan biri olarak görülüyor.