Soğuk bir evde yaşamak sağlığınızı nasıl etkiler?

BBC’de yer alan habere göre, uzmanlar soğuk evlerin insan sağlığına çok zararlı ve hatta bazen ölümcül olduğunu ortaya koyan bilimsel çalışmalara dikkat çekiyor.

Ekleme: 14.11.2022 13:32:40 / Güncelleme: 14.11.2022 13:39:21 / Sağlık
Destek için 

Liverpool Üniversitesi’nde halk sağlığı profesörü Margaret Whitehead, düşük sıcaklıkların vücudumuzun ve organlarımızın performansını etkilediğini vurgulayarak, şunları söyledi;

“Örnek olarak kanı alın. Sıcaklık çok düştüğünde, kan damarları biraz daralır. Bu kan basıncını arttırır ve dolaşımı engeller. Kan kalınlaşır, bu da pıhtılaşmaya neden olabilir. Bu değişikliklerin sonucu felç veya kalp krizi olabilir. Soğuk bir evin sadece rahatsız edici olduğu fikrini aşmak önemlidir. Düşük sıcaklıklar vücudun işleyişini etkiler. Kanser, artrit veya belirli engelleri olan kişiler soğuğa özellikle duyarlı olabilir.”

Daha farklı sorunlar da olduğuna dikkat çeken Whitehead, “Soğuğa karşı koymak için evde bir palto veya bir çift eldiven giyenleri düşünün. Bunlar tabii ki serbest hareket kabiliyetini sınırlandırıyor ve yaşlıların düşmesine neden olabiliyor” diye ekledi.

Soğuk evler, yetersiz ısıtılan evlerde daha yaygın olan rutubet ve küf gibi sağlığı etkileyen diğer faktörleri de oluşturabilir.

Bu elementler akciğerlerde tahrişe neden olabilir, astım veya solunum yolu enfeksiyonları semptomlarını artırabilir.

Dokuz yıllık bir çalışma, nemli ve küflü evlerde uzun süre yaşamanın, zayıf akciğer fonksiyonu ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu gösterdi.

Nemli ve küflü evlerde yaşayan çocukların solunum yolu hastalığı riski daha yüksek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kaynaklı kapatmanın bir sonucu olarak bazı çocukların bağışıklığının zaten zayıf olabileceği göz önüne alındığında, bu durum son zamanlarda halk sağlığı uzmanlarının endişesini artırdı.

Araştırmalar ve resmi veriler, Avrupa’da 36 milyon insanın 2020’de evlerini yeterince sıcak tutamadığını gösteriyor.

ABD’de, yoksulluk sınırının üzerinde olduğu düşünülen 5,2 milyon hane de dahil olmak üzere ülkenin yüzde 16’sı enerji kıtlığı yaşıyor.

Çin’de ise, orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerin yüzde 24-27’sinin enerji kıtlığı içinde yaşadığı tahmin ediliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünyanın büyük ölçüde Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan ilk gerçek küresel enerji krizini yaşadığı konusunda uyardı.

ŞARKU'L AVŞAT

Etiketler: