Aman dikkat! Dolandırıcıların yeni hedefi öğrenciler

Dolandırıcılar bu kez gözlerine burs arayan öğrencileri ve ihtiyaç sahiplerini kestirdi. İnternet sitesi üzerinden burs verme vaadinde bulunan dolandırıcılar şahsi bilgileri alıp kişiler üzerine hesaplar açıp dolandırıyorlar.

Ekleme: 12.11.2022 18:35:38 / Güncelleme: 12.11.2022 18:48:23 / Güncel
Destek için 

Doğruhaber

Öğrenciler dikkat

Üniversite okuyan öğrencilere burs vaadinde bulunarak kişisel verilerini talep ediyorlar. Burs vereceklerini, hayırsever iş adamlarını ve öğrencileri bir araya getirdiklerini iddia eden dolandırıcılar internet siteleri üzerinden kendilerini bir kurum gibi tanıtıyorlar. Başvuran öğrencilere mesajlaşma ağı WhatsApp üzerinden dönüş yapan dolandırıcılar öğrencilerden dijital finans hesabı açmaları gerektiğini, paranın oradan yatacağını söyleyerek kandırıyorlar.

Mağdur anlatıyor

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğrencisi Yusuf Arbağ'da mağdurlardan biri. Arbağ, konuya ilişkin: “İnternet tarayıcısından burs arattığımda karşıma çıkan ilk sitelerden ‘Benim Bursum’ adlı site oldu. Zaten reklam veren oldukları için tarama sonuçlarında en önde oluyorlar. Öğrenci olup ihtiyaç sahibi olunca güvenmek istiyorsun bu yüzden dolandırdıklarını anlamıyorsunuz. Önce Papara isimli dijital finans hesabımız olması gerektiğini söylediler ve açtırdılar. Ardından hesabı kendi taraflarında açık bırakıp bizim çıkış yapmamız gerektiğini söylediler. İki hafta sonra bursun yatar deyip irtibatı kestiler. Ondan sonra şahsi hesabım üzerinden yüksek meblağlarda para işlemleri yapıldığını gördüm. 40 bin lirayı aştığını söyleyebilirim.” İfadelerinde bulundu.

Yasadışı faaliyetler

Öğrencilerden herhangi bir para elde etmek amacı taşımayan dolandırıcılar mağdurların şahsi bilgileriyle açtıkları hesaplarla kumar gibi yasadışı para aktarımları yaptıkları anlaşılmakta. Temel amaç kimlik bilgilerini ele geçirip sahte hesaplar açmak. Uzmanlar, öğrencilerin aydınlatma metni istemeden kişisel bilgilerini paylaşmamaları konusunda uyarıyor.

Yetkililerin el atması lazım

Arbağ, son olarak şunları söyledi: “Hala bu sitelerin aktif olduğunu görüyorum. Yetkililerin bu konuda adım atmaları gerekmekte. Deşifre olmamak için site isimleri sürekli değişmekte fakat amaç aynı. Öğrenci arkadaşların da bu konuda uyanık olması gerekiyor.”