Türkiye balığı az tüketiyor
Havaların soğumasıyla birlikte vücut ihtiyaçları da değişkenlik gösterir. Bağışıklığın düştüğü şu aylarda, bağışıklığı kuvvetlendirmesi yönüyle balığı haftada en az iki kere tüketmek gerekiyor. Tüketim konusunda ülkemizin sınıfta kaldığını söylüyor.
İşte o grafikler:
İzlanda’da Kişi Başına 90 kg.
Japonya’da Kişi Başına 75 kg.
AB Ülkelerinde Kişi Başına 26 kg.
ABD’de Kişi Başına 24 kg.
Mısır’da Kişi Başına 16 kg.
Suudi Arabistan’da Kişi Başına 10 kg.
Türkiye Kişi Başına 8 kg.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan broşüre göre faydaları şunlar:
Saçları ve cildi besliyor
Cilt ve saç sağlığında büyük önem taşıyan Omega – 3 yağı saçların sağlıklı olmasını sağlarken cilt hastalıklarından sedefe yakalanma riskini azaltıyor.
Gribe karşı kalkan oluyor
Kış aylarında sık rastlanan grip ve soğuk algınlığı yağ asitleri içeren balık sayesinde önleniyor. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren balık özellikle mevsiminde sık, sık tüketilmesi gerekiyor.
Protein deposu
Vücudun ana kaynaklarından biri olan protein doku oluşumunda ve hücrelerin yenilenmesinde büyük rol oynuyor. Depolanamayan proteini sürekli vücuda kazandırmak için balık tüketilmesi gerekiyor.
Sinir sistemine faydalı
Depresyon ilaçlarının çoğunda bulunan Omega-3 yağı sinir sisteminin dağılmasını önlüyor. Haftada 1 kere bile balık tüketmeniz ruhsal sağlığınızın bozulmaması için oldukça etkili.
Kalp hastalıklarından korur
Yapılan araştırmalara göre balık tüketen bireyler %50 daha az kalp hastalıklarına yakalanıyor. Kandaki yağ düzeyinin dengelenmesini sağlayan Omega-3 kalp krizi risklerini de önleme etkili.
Kasım ayında hangi balığı tüketmeli
Her balığın mevsiminde tüketilmesi halinde daha fazla besin değeri alınacağını söylüyor uzmanlar. Uskumru, lüfer, hamsi, barbun, istavrit ve çinekop tüketilebileceği gibi mercan ve levrek de tüketilmesi önerilenler listesinde bulunuyor.
Taze Balık Nasıl Anlaşılır?
- Pullu balıkların pulları, balık taze ise vücuda sıkıca yapışıktır. Elinizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.
- Taze balığın gözleri canlı, berrak ve dışa doğru bombelidir.
- Taze balığın solungaçları canlı, kırmızı ve sıkıca kapalıdır.
- Taze balığa dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir.
- Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Bayatlayan balığın derisinin parlaklığı azalır ve karın tarafında buruşmalar meydana gelir.
- Taze balığın başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik kalkar. Bayat balığın kuyruk kısmı aşağıya sarkar
Balık tüketirken…
- Balığın taze olmasına
- Satış yerinin fiziki ve hijyenik koşullarına
- Küçük boyda olmamasına
- Nakledilirken soğuk zinciri kırılmamalı
- Yasak dönemdeki kaçak avlanmış türlerden olmamasına
- Mevsimine göre balık seçimi yapılmasına
- Nasıl pişirilmesi gerektiğine