Dünyada ilk kez yapay kan insana nakledildi

Bilim adamları laboratuvarda üretilen kanı, klinik çalışma kapsamında ilk kez insana nakletti.

Ekleme: 08.11.2022 15:15:22 / Güncelleme: 08.11.2022 15:15:22 / Sağlık
Destek için 

İngiltere’de bilim adamları, kan hastalıkları için yeni bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar, laboratuvarda ürettikleri yapay kanı insana nakletti.

Kök hücreden yetiştirilen kanın, özellikle talasemi ve orak hücre hastalığı için büyük avantaj sağlayacağı belirtildi.

Birkaç Yemek kaşığı miktarındaki kanın vücutta nasıl işlev göstereceği test edilecek. Araştırmanın amacı, kan bağışının yerini almak değil. Çalışma, hayati önemde olan ama çok nadir görülen kan gruplarını üretme amacı taşıyor.

Örneğin ‘Orak Hücreli Anemi’ hastası olan kişiye düzenli kan nakli yapılması gerekiyor. Eğer nakledilen tam bir uyum göstermezse vücut bunu reddetmeye başlıyor ve tedavi başarısız oluyor.

YAPAY KAN NASIL ELDE EDİLİYOR?

Bağışla elde edilen 470 ml civarında bir kan alınıyor. Manyetik boncuklar ile kırmızı kan hücrelerine dönüşme özelliği olan kök hücreler ayrıştırılıyor.

Ayrıştırılan bu kök hücrelerin laboratuvar ortamında çoğalması sağlanıyor. Ve bunlar kırmızı kan hücresi olmaya yönlendiriliyor.

Üç haftalık işlem sonunda yarım milyon kök hücresi bulunan havuzdan 50 milyar kırmızı kan hücresi elde ediliyor. Bunlar da filtrelenerek, Nakil edilebilecek 15 milyar kırmızı kan hücresine kadar indiriliyor. (İLKHA)