İmam Harun'un ölümü yeniden soruşturuluyor

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Apartheid rejimle mücadelenin sembollerinden İmam Abdullah Harun'un ölüm nedenine ilişkin yeniden soruşturma başlatıldı.

Ekleme: 07.11.2022 17:09:48 / Güncelleme: 07.11.2022 17:54:38 / Dünya
Destek için 

Adalet ve İnfaz Hizmetleri Bakanı Ronald Lamola'nın talimatıyla yeniden görülen davanın ilk duruşması, Cape Town Yüksek Mahkemesinde yapıldı.

Duruşma salonunda İmam Harun'un çocukları Muhammed Harun, Shamela Shamis ve Fatima Masoet ile diğer aile yakınları ve ilgililer hazır bulundu.

Yargıç Daniel Thulare, tahkikat için iki haftalık süre ayrıldığını ve bu süreçte yapılacak araştırma ve soruşturmanın gerçeği ortaya çıkaracağını umduğunu belirtti.

İmam Harun'un ailesinin avukatı Howard Varney, buradaki konuşmasında, 18 Kasım'a kadar sürmesi planlanan soruşturmada, İmam Harun'un ölümüne ilişkin adaletin yerini bulmasını beklediklerini ifade etti.

İlk duruşmada mahkemede hazır bulunan Türkiye'nin Cape Town Başkonsolosu Sinan Yeşildağ, İmam Harun'un gözaltında ölümünün yeniden soruşturulmasının her şeyden önce ailenin geçmişte yaşadığı travmanın hafifletilmesi için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Başkonsolos Yeşildağ, ırkçılık karşıtı mücadelesi insanlığa mal olmuş uluslararası bir figür olan İmam Harun'un ölümüne ilişkin yargılamanın Türkiye tarafından da yakından izlendiğini belirterek, "Bu soruşturma, apartheid döneminde yaşanan adaletsizlik ve güvensizliğin giderilmesi yolunda Güney Afrika adalet sisteminin iyi işlediğine dair bir örnek olarak önümüze çıkıyor." dedi.

İmam Harun'un torunlarından Halid Shamis, ailesi adına basına yaptığı açıklamada, yargılamanın yeniden başlatılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, acıklı hikayesine rağmen dedesinin hatırasının kendileri için daima neşeli, mutlu, rahatlatıcı, yardıma ihtiyacı olan herkesin yanında olan kucaklayıcı bir figür olarak yaşadığını kaydetti.