Derik'te zeytin hasadı başladı

Mardin'in Derik ilçesinde zeytin hasadının başlamasıyla çiftçiler, bu yıl zeytinde verimli bir hasadın olduğunu belirtti.

Ekleme: 04.11.2022 21:00:38 / Güncelleme: 04.11.2022 21:00:38 / Ekonomi
Destek için 

Bölgede önemli zeytin çeşitlerini barındıran Derik'te çiftçilerin zeytinin hem rekolte bakımından hem de kalite bakımından olumlu bir şekilde karşıladı.

Zeytinde verimin geçen yıllara göre yüksek olması yetiştiricilerinin yüzünü güldürürken, ilçede en önemli tarımsal geçim kaynağı olan zeytin, birçok zengin çeşitleriyle sofralara sunuluyor.

Bin bir zorluklarla toplanan zeytin için işçiler, sabahın erken saatlerinde kalkıp tarlada işbaşı yapıyor.

Zeytinin toplama serüvenini anlatan çiftçi Bayram Erbek, bu işin çok zahmetli olduğunu, sabahın erken saatlerde tarlada iş başı yapıp akşama doğru eve gittiklerini ifade etti.

"Su olmazsa zeytinler ufak kalıyor"

Bu yıl yağmurun güzel yağmasıyla beraber zeytinin daha verimli ve kaliteli olduğunu belirten Erbek, "Zeytini topluyoruz, pazara götürmüyoruz, müşteri gelip bahçeden alıyor. Zeytinleri ayıklıyoruz, siyah olanları fabrikaya verip yağ yapıyoruz. Zeytinin zahmeti çok oluyor, toplaması bizi çok yoruyor. Bu yıl yağmur iyi yağdı. Yağmurun yağması hem verimi artırdı hem de ağaçları tozdan temizledi. Yağmur ağaçları temizlemeseydi, zeytinleri toplarken zorlanırdık. Su, zeytinin verimliliğini ve kaliteli olmasını sağlıyor. Su olmazsa zeytinler ufak kalıyor." ifadelerini kullandı.

Bölge içerisinde yetişen zeytin çeşidine değinen Erbek, "Zeytinin birçok çeşidi vardır. Bunlar xirxali, zoncık, mawi, belloti gibi daha birçok çeşidi vardır. Bu çeşitler arasında en kalitelisi xirxali ardından zoncık gelmektedir. Kejik diye bir çeşidi daha var ama bu çeşidi az bulunduğundan dolayı zeytin sahipleri bunu satmayıp kendilerine bırakırlar." ifadelerini aktardı.

"Zeytin topladığımız günlerde sabah saat 7'de başlayıp 5'te paydos ediyoruz"

Zeytini toplama serüvenine ve aşamalarına da değinen Erbek, "Zeytin topladığımız günlerde sabah saat 7'de başlayıp 5'te paydos ediyoruz. Ancak kimi zaman yatsı namazına kadar da bahçede toplamaya devam ediyoruz. Zeytinleri topluyoruz, sonrasında ayıklıyoruz, ondan sonra da elekten geçiriyoruz. Siyah ve ezilmiş olan zeytinleri de bir tarafa ayıklıyoruz. Ayıkladığımız iyi zeytinleri tartıp isteyen müşteriye veriyoruz. Müşteri zeytini bahçeden gelip almasa bizler eve götürüyoruz. Evde zeytinleri kırıp bidonlara yerleştirdikten sonra müşteri çıktığında satıyoruz." şeklinde sıraladı.

Bu yıl zeytin rekoltesinin yüksek olduğunu ifade eden Erbek, "Elhamdülillah bu sene hastalık çok güzeldi. Zaten zeytinler bir sene verir, bir sene vermez. Bu sene verir senesi çok şükür bayağı hasadı güzel." ifadelerini kullandı.

"Zeytin toplama bayağı zahmetli bir iştir"

Zeytinin toplanma aşamasını aktaran Mehmet Erbek, "Toplanma şekli biraz zahmetlidir. Sabah 7'de başlıyoruz, topluyoruz. Bunun çöpten ayrılması var, siyah zeytinin arınması, elekten geçirilmesi gibi bayağı zahmetli bir iştir. Ayrıştırma süreci bittikten sonra müşteriler gelip alıyor, götürüyor, kendileri kırıyor. Bazen müşteri olmazsa biz eve götürüp kırıyoruz." şeklinde belirtti.

Bölge içerisinde has yetişen zeytin çeşitlerini de aktaran Erbek, "Zeytin çeşitleri Kürtçe daha çok bilindiği için Türkçesi de aynı isimler oluyor. Harhal (xırxali), zoncık, bellot, yeşil gibi bunun hem Kürtçesi de böyle Türkçesi de böyle çeşitleri var baya. Daha sayamadığımız birçok çeşidi daha var. Bizde sadece 3 çeşit mevcuttur. Harhal (xırxali), zoncık, bir de mavi dediğimiz çeşitler var." dedi.

Son olarak ağaçların bakımıyla ilgi bilgi veren Erbek, "Zeytin ağaçlarına ekstra hiçbir ilaç sürmüyoruz. Zaten ağaçlara ilaç verilirse o ağaç yaklaşık bir ayı kadar geçmez çürür. Ama eğer doğal, organik olarak yetiştirildiğinde geçen senenin zeytini de bu zamana kadar çürümeden yetişebiliyor." diye belirtti. (İLKHA)