Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: Emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Emeklilerin mali durumu iyileştirilmeli, hayat standardı yükseltilmelidir. Emeklilerle çalışanlar arasında açılan maaş farkı kapatılmalı, en düşük emekli maaşı, asgari ücretin altında olmamalıdır." dedi.

Ekleme: 31.10.2022 20:35:16 / Güncelleme: 31.10.2022 20:46:26 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Memur-Sen’e bağlı faaliyet gösteren Emekli Memur-Sen tarafından düzenlenen "Emeklilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli" ile "Dünün Tecrübesi Yarının Pusulası" hatıra yarışması ödül töreni, geniş bir katılımla Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Emekli Memur-Sen tarafından düzenlenen panelde emeklilerin kamu yönetiminden beklentileri, çeşitli sorunları ve çözüm önerileri konuşulurken, panelin ardından düzenlenen ödül töreninde ise hatıra yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Hacı Bayram Tonbul, Mehmet Bayraktutar, Mehmet Emin Esen, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın ve çok sayıda katılımcının yer aldığı program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Emeklilik ile birlikte çalışma hayatı sona erse de yükümlülüklerin devam ettiğini belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Bizler; birikimimiz, gücümüz, sağlığımız ne elveriyorsa onu yapmak durumundayız. Öyle de yapıyoruz. Öğrenmeye, üretmeye devam ediyoruz. Belli yaşlarımızda yol açarken, belli yaş ve tecrübeden sonra yol gösterenler oluyoruz. O nedenle emeklilik işi temelden bırakmak, işten güçten elini ayağını çekmek değildir. Her şeyin sonu aynı zamanda bir başka şeyin başıdır. Emeklilik de son değil, yeni bir başlangıçtır." ifadelerini kullandı.

"Gayretimizle kazanımları artırdık"

Memur-Sen olarak emeklilerin yaşadıkları sorunların bilincinde olduklarına dikkat çeken Yalçın, Türkiye’deki 14 milyon emeklinin yaklaşık olarak 2.5 milyonunun memur emeklisi olduğunu dile getirerek, "Emeklilerimizin sorunlarının tespiti, analizi, çözümü için Emekli Memur-Sen Komisyonunu kurduk. Emekli memurlarımızın kurduğu, yönettiği bir Komisyonla Emeklilerimizin sorunlarını canla başla takip etmelerini, gündemleştirmelerini, çözümler geliştirmelerini sağladık. Memur-Sen’in örgütlü gücü ve Emekli Memur-Sen’in gayreti bir araya geldi, etkili ve hayırlı çalışmalara imza atmaya başlandı. Bugüne kadar; Kamu görevlileri emekli aylıklarının memur maaş zamları oranında artırılmasını, emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyesi verilmesini, maaş promosyonu alınmasını, maaşlarda iyileştirmeler yapılmasını ve son toplu sözleşmeyle, kamu görevlisi emeklilerin ek göstergelerin artırılmasını sağlamış olduk." dedi.

"Emeklilerin mali durumu iyileştirilmeli"

Yalçın, emeklilikle birlikte fiili hizmetin sona ermesine karşın ekonomik ve sosyal ihtiyaçların devam ettiğine vurgu yaparak yüksek enflasyonun en çok emeklileri etkilediğini söyledi. Aktif çalışma ücreti ile emekli aylığı arasındaki uçurumun emekli vatandaşı yoksullaştırdığını vurgulayan Yalçın, "Sosyal devlet olmanın gereği olarak; emeklilerin mali durumu iyileştirilmeli, hayat standardı yükseltilmelidir. Emeklilerle çalışanlar arasında açılan maaş farkı kapatılmalı, en düşük emekli maaşı, asgari ücretin altında olmamalıdır. Emeklilerimizin sosyal, ekonomik, kültürel aktivitelere katılımlarını gerekli kılan aktif yaşlanma programları ülkemizde de hayata geçirilmeli, emeklilerin daha sağlıklı bir emeklilik dönemi geçirmeleri sağlanmalıdır. Emeklilerin örgütlenme özgürlüğü yasal teminat altına alınmalı, emeklilerimiz, hizmet kolundaki sendikalara üye olabilmeli ya da mevcut üyelikleri emeklilikten sonra da devam edebilmeli ve Toplu sözleşme masasında yer almaları sağlanmalıdır." diye konuştu. 

"Faaliyetlerimizi geliştirecek fikirler ortaya çıkacak"

Memur-Sen’in ‘Akademik sendikacılık’ anlayışıyla emeklilerin sorun ve taleplerinin çözümü adına "Emeklilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlığıyla bir panel gerçekleştirdiğine değinen Yalçın, "Panelimizde ortaya konulacak görüşlerin, fikirler, tespitler ve önerilerin faaliyetlerimizi geliştirecek projeksiyonlar üreteceğinden kuşku duymuyorum; sizler kuşku duymayın." dedi.

Emeklilerin sendika hakkı bizim mücadelemizle kazanılacak

Programda açış konuşmasını gerçekleştiren Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen ise Emekli Memur-Sen’in son dönemde yaptığı üye çalışmaları ve faaliyetlerle kapasitesini artırdığına dikkat çekti.

"Hayat mücadele ile başlar diyor kimi düşünürler"  diyen Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen Emekli Memur-Sen’in daha iyi ve daha müreffeh bir yaşam için direncin adresi olduğunu belirterek "Hayat direnmektir. Açlığa karşı direnmek, yoksulluğa karşı direnmek, insani inanç fikir ve hürriyetlerinin önündeki engellere karşı direnmek… Direnmek esasında en soylu eylemlerden biridir. Sendikacılık da bir ırmak gibidir durmaz akar. Sendikacılık esasında bir mücadele biçimidir." şeklinde konuştu.

Emeklilerin sendika kurma ve sendika üyesi olma haklarına yönelik mevzuat eksikliğinin Emekli Memur-Sen’in çabalarıyla düzeltileceğini vurgulayan Küçükkösen, "4688 sayılı yasa içerisinde emeklilerin de sendika kurma hakkını elde edeceğiz ve Emekli Memur-Sen de güçlü bir sendika olarak mücadelesinde yeni bir aşamaya geçmiş olacak. Teklifimiz 4688 sayılı yasa içinde yer almak, iddiamız emeklilerin tıpkı dünyanın gelişmiş diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de bu hakka kavuşmasıdır. İnanıyoruz ki bu hak emekli Memur-Sen vesilesiyle kazanılacak" ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler