Psikolog Parlak: Dijital bağımlılık kaygı ve depresyon riskini artırıyor

Dijital bağımlığın zararları hakkında konuşan Psikolog Şiyar Parlak, bağımlılığın çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite, yetişkinlerde ise kaygı, depresyon ve sorumluluktan kaçınma gibi sonuçlarının olduğunu söyledi.

Ekleme: 28.10.2022 15:30:15 / Güncelleme: 28.10.2022 15:30:15 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artan ekran çeşitliliği, kullanıcılara birçok kolaylık sağlasa da kullanılan dijital cihazların süresinin uzaması, beraberinde dijital bağımlılığı getiriyor. Dijital bağımlılık da hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ciddi olumsuz sunçlar doğurabiliyor.

Dijital bağımlılığın zararları, bağımlılıktan kurtulmak için yapılması gerekenler hakkında İLKHA muhabirine konuşan Psikolog Şiyar Parlak, bağımlılığın çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikliği, yetişkinlerde ise kaygı ve depresyon gibi sonuçlarının olduğunu, bağımlılıktan kurtulabilmek için ekranda geçirilen sürenin periyodik olarak azaltılması gerektiğini ifade etti.

"Dijital ekranlar pek çok kolaylık sağlamanın yanında ciddi zararlar da veriyor"

Parlak, "Bugün dijital bağımlılık çok fazla yaygınlaştı. Hayatımıza televizyondan sonra akıllı telefon, bilgisayar ve tablet girdikten sonra bağımlılık arttı. Kısacası hayatımızda ekranlar arttı. 2000'den önce hayatımızda ekran olarak sadece televizyon vardı. Sonrasında akıllı cihazlar hayatımıza girdi. O gün bir ekran varken bugün 4 ekrana çıktı. Dijital bağımlılığın sebebi akıllı cihazlar. Bu ekranlar bilgiye erişmede, alışveriş kolaylığı sağlamada, reklam açısından medyayı kullananlar için kolaylık getirdi ama bununla birlikte zararları daha çok görüldü. Özellikle çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve algılarında problemler görmeye başladık. Ailelerden daha çok çocuklarının tablet ve televizyon karşısında olduklarında sıkılmadıkları ancak ders çalışırken sıkıldıklarına ilişkin şikâyetler alıyoruz. Biz çocukken oyun oynamaktan zevk alıyorduk ama ders çalışmak da bir sorumluluk olduğu için onu da yapıyorduk. Ancak şimdi ekranlarda sorumluluk yok. Bu ikisini iyi ayırt etmek gerekiyor. Çocuk saatlerce ekran başında saatlerce oturduğunda dış dünyadan tamamen kopuyor. Bunun sonucunda son dönemde dikkat eksikliği, hiperaktivitenin aşırı derecede arttığını görüyoruz." dedi.

Dijital bağımlılığın yetişkin bireylerde kaygı ve depresyon gibi sonuçlarının olduğunu hatırlatan Parlak, "Dijital ekranlar, günlük hayat rutinimizi etkilemeye başladı. Okul, iş ve ailedeki sorumluluklarımızı ertelemeye başladık. Erteledikçe sorumluluklardan kaçmaya başladık. Çünkü bize zor gelmeye başladı. Günlük bir saatten 2 saate, 2 saatten 3 saate, 3 saatten 6 saate çıktı. Bir bakıyoruz ki tüm günümüz dijital bağımlılıkla geçiyor. Çocuklarda oyun bağımlılığı, yetişkinlerde alışveriş bağımlılığı gibi sonuçları oluyor." diye konuştu.

"Dijital detoks ile ekranda geçirilen süre zamanla azaltılmalı"

Parlak, "Eskiden mağaza mağaza gezer öyle alışveriş yapardık. Böylece oluşan stres, kaygı gibi olumsuzlukları da atardık. Ancak şimdi oturduğumuz yerden her şeye ulaşabiliyoruz. Bu başta bize güzel geldi ama bir baktık ki dijitalde geçirdiğimiz zaman saatlerimizi aldı. Peki, burada ne yapmak lazım. Dijital detoks dediğimiz uygulama yapılmalı. Kişi günde 6 saat zaman geçiriyorsa 3 saate düşürmeli ardından bir saate düşürmeli. Ya da haftadan haftaya bunu düşürmeli. Çünkü bu detoksu yapmadığımız zaman hiçbir şekilde bu bağımlılıktan kurtulma ihtimalimiz yok. Detoks yaptığımızda günlük rutinimizde bu saatlerimizi azalttığımız zaman sorumluluklarımız tekrar gündeme gelmiş olacak ve sorumluluklarımızı yapmaya başlayacağız. Bunu yaptığımızda kendiliğinden bağımlılıktan kurtulmaya başladığımızı fark edeceğiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar