Ebru, yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır.
Şanlıurfalı ebru sanatçısı Mehmet Alper Çiftçi, kumaş ve seramikleri ebru sanatıyla süsleyerek, eserler çıkarıyor.
Tarihi çok eskilere dayanan ve Osmanlı Dönemi’nde bir sanat ve iş kolu olan ebru sanatına farklı bir boyut kazandıran Çiftçi, en büyük amacının ebru sanatını yaygınlaştırıp sevdirmek olduğunu ifade etti.
Ebru sanatının genelde kâğıtlar üzerine yapıldığını belirten Çiftçi, bu sanatı keçe, ahşap, seramik, taş ve kumaşlara işleyip farklı bir boyut kazandırma gayretinde olduğunu söyledi.
Günümüzde çocukların boş vaktini sosyal medyada harcadığını ifade eden Çiftçi, el alışkanlığı ve beceri için çocukların sanatla uğraşması gerektiğini dile getirdi.
Çocukların beceri kazanabilmesi için el sanatları gibi sanatsal faaliyetlere gönderilmesinin hem çocuklara hem de ebeveynlere fayda vereceğine işaret etti.
Özel bir alışveriş merkezinde çocuklarla buluşan Çiftçi, ebru sanatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
"Amacımız her bir çocuğu ebru sanatı ile tanıştırabilmektir"
Mehmet Alper Çiftçi
Ebru sanatı ile ilgili bilgi veren Çiftçi, "Ebru sanatı, kâğıt üzerinde yapılan bir sanattır. Suyun üzerine renkler atarak desenler çiziyoruz. Bu desenler bazen insanların ruhunu dinlendiriyor. Hayal ettiklerimizi suya yansıtabiliyoruz. En büyük amacımız ebru sanatını çocuklara aşılamaktır. Öğretmenlik hayatıma ilk başladığımda 'Ebru nedir, ebru kim, sizin mi adınız?' tarzında sorular soruyorlardı. Urfa'da ebru sanatını tanıyan kimse yoktu. Yaklaşık 10 yıllık bir öğretmenlik tecrübemde binlerce öğrenci yetiştirdim. Şükür olsun ki binlerce öğrenciye bu sanatı aşıladık. Şu an ebru denince birçok çocuğun aklında bir şeyler yeşeriyor, 'Suyun üzerinde renkler ve bulutlar' diyorlar. Hayal dünyası ne ise onu yansıtıyorlar. Amacımız her bir çocuğu ebru sanatı ile tanıştırabilmektir." dedi.
"Ebru sanatının günlük yaşamda olmasını amaçladık"
Ebru sanatını daha ileriye taşımayı hedef edindiklerini ifade eden Çiftçi, "Babamın da el sanatları kuvvetliydi. Üniversite yıllarımda el sanatları bölümünü okudum. Bu bölümü okurken bizde dekoratif tarzında şeyler vardı. Bana en yakın olan ebru sanatıydı. Ben de ebru sanatını baz aldım. Ebru sanatı bölümünü tercih ettiğimde kâğıt üzerinde yapılıyordu. Biz bunları geliştirip daha ileriye taşımak istedik. Burada kâğıt, seramik, taş, kumaş, keçe, demir ve birçok metalin üzerine ebru sanatını yaptık. Ebru sanatının günlük yaşamda olmasını amaçladık." diye konuştu.
"Veliler, çocukları sanatsal kurslara gönderirlerse kazançlı olacaklardır"
Çocukların sosyal medyada vakit kaybetmek yerine el işi sanatlarına yönelmesini tavsiye eden Çiftçi, "Sosyal medyada çok vakit kaybediyoruz. Özellikle son dönemler çocuklar sosyal medyada daha vakit kaybediyor. Ben inanıyorum ki her çocuk velisi için kıymetlidir. Veliler, çocukları el sanatları, resim, karakalem ve bu tür sanatsal kurslara gönderirlerse kazançlı olacaklardır. Çocuklarınızın evde ya da sosyal medyada boşuna harcayacağı zamanı ebru sanatı ya da resim sanatında gönderebilirsiniz. Amacımız çocuklara dokunabilmektir." dedi. (İLKHA)