Kuyumculardan sahte para ve altın uyarısı

Son zamanlarda sahte altın ve döviz ile ilgili şikâyetlerin arttığını belirten kuyumcu esnafı Celal Çelik, altın alacakları dikkatli olmaları hususunda uyardı.

Ekleme: 21.10.2022 17:10:16 / Güncelleme: 21.10.2022 17:10:16 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Sahte altına karşı vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Haşimiye Meydanı Kuyumcular Çarşısı esnafı Celal Çelik, altının güvenilen kuyumcudan alınması gerektiğini ifade etti.

Paranın sahte olup olmadığını kâğıt kalitesinden ve yazı kabartmasından anlaşıldığını belirten Çelik, para sayma makinasıyla paranın gerçek ya da sahte olduğunu anladıklarını belirtti. 

Son günlerde altın almanın riskli hale geldiğini dile getiren Çelik, altının ikinci baskısının basılmasının vatandaşları mağdur ettiğini belirtti.

"Altının ayarını öğrenmek için ateşe tutuyoruz"

Altının gerçek ya da sahte olduğunu gramından anladığını belirten Çelik, "Doların sahte olup olmadığını kâğıt kalitesinden ve yazı kabartmasından anlarız. Elimiz alışkın olduğu için elimize aldığımız zaman gerçek ya da sahte olduğunu anlıyoruz. Günümüz teknolojisi ilerledikçe teknolojik olarak para sayma makinalarımız var.  Onlar otomatik olarak gerçek ve sahteyi birbirinden ayırıyor. Bu biz kuyumculara baya rahatlık sağladı. Altının gerçek ya da sahte olduğunu gramından anlıyoruz. Altının 14, 21 ve 22 ayarları vardır. 22 ayar altını yumuşaklığından ayırt ediyoruz. 21 Ayar altını ise biraz sert olduğu için patentini inceliyoruz. Altının ayarını öğrenmek için ateşe tutuyoruz. Normalde ata altınları darphanenin basması gerekirken bazı uyanık kuyumcular gidip kendi altın kalıplarını yapıp 'Antep' diye tabir etmektedir. Fakat onlar Antep değil ikinci baskıdır. Vatandaşlar anlamadığı için gramından çalınıp piyasada satılıyor. Vatandaşın bu mağduriyeti yaşamaması için tanıdığı kuyumcularından alışveriş yapmaları gerekir." dedi.

“Güvenmediğiniz ve tanımadığınız kuyumculardan altın almayın”

Altın alımında dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Çelik, "Bilmedikleri kuyumculardan alışveriş yapmamalarını tavsiye ederiz. Tanıdıkları kuyumculara gidip sağlam alışveriş yapsınlar. Piyasada bu tür olaylar artmış ve biz de esnaf olarak bu durumdan bıktık. Gelen müşterilere ikinci baskı olduğunu söyleyip almıyoruz diyoruz. Vatandaş da ikinci baskının ne olduğunu bilmiyor. Bu durum karşısında 'Antep' nedir diyorlar. Kuyumcuların kendileri bunu yapmaktadır. O yüzden altın alırken çok dikkat etmek gerekiyor. Kuyumcular esnafına tavsiyemiz bu tür malları almamaları. Kuyumcular almazsalarsa bir yere satamadıklarından dolayı kimse darphane harici altın da basamaz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar