Endonezya'da yaklaşık 100 çocuğun ölümünün ardından sıvı ilaç satışı yasaklandı

​Endonezya'da yetkililer, akut böbrek yetmezliği nedeniyle yaklaşık 100 çocuğun ölümünün ardından ülkede sıvı ilaç satışını ve reçetesini durdurma kararı aldı.

Ekleme: 19.10.2022 17:10:12 / Güncelleme: 19.10.2022 17:27:11 / Dünya
Destek için 

Sağlık yetkilileri, çocuklarda akut böbrek yetmezliği vakalarında Ağustos ayından bu yana açıklanamayan artışın nedenleriyle ilgili olarak geçen hafta bir soruşturma başlattı.

Yetkililer, akut böbrek yetmezliği nedeniyle yaklaşık 100 çocuğun ölümünün ardından tüm şurup ve sıvı ilaç satışlarını yasakladı.

Endonezya Sağlık Bakanlığı sözcüsü Saharil Mansur gazetecilere verdiği demeçte, "Şu ana kadar 20 şehirde 206 enfeksiyon ve 99 ölüm raporu aldık." dedi.

Mansur, "Bakanlık tedbir olarak sağlık çalışanlarından geçici olarak sıvı ilaç yazmamalarını, eczanelerden de soruşturma tamamlanana kadar satışlarını  durdurmalarını istedi." diye ekledi.

Akut böbrek yetmezliği vakalarındaki artışın geçen Ocak ayında başladığını ve Ağustos ayının sonundan bu yana hızlandığını belirten Mansur, geçen hafta bir soruşturma açıldığını da sözlerine ekledi.

Mansur, "Endonezya'da bildirilen vakaların çoğu 18 yaşın altındaki çocuklar ve bunların çoğunluğu beş yaşın altındadır." bilgisini verdi.

Hindistan'da üretilen öksürük ilaçları, Gambiya'da son zamanlarda aynı nedenle yaklaşık 70 çocuğun ölümüne neden olmuştu.

Hindistan hükümeti de DSÖ'nün Gambiya'daki çocuk ölümleriyle bağlantı kurmasının ardından söz konusu 4 öksürük şurubuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. (İLKHA)