Hukukçulardan darbe anayasasının yerine özgürlükçü anayasa talebi

Anayasa değişikliği konusunda açıklamalarda bulunan Avukat Hikmet Delebe, darbe anayasasının özgürlüklerden uzak olduğuna işaret ederek yeni anayasanın sivil bir anayasa olması gerektiğini belirtti.

Ekleme: 19.10.2022 14:05:12 / Güncelleme: 19.10.2022 14:07:33 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de yaptığı konuşmada, "Önündeki tüm engelleri birer birer kaldırarak Türkiye’nin küresel siyasi, ekonomik, askerî güç mücadelelerinin ortasında bir istikrar adası olarak hedeflerine doğru ilerlemesini sağlamakta kararlıyız" demişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Anayasa çalışmasının tamamlandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağını söylemişti.

Yeni anayasa çalışmaları hakkında konuşan Şanlıurfa Barosu eski başkanlarından Avukat Hikmet Delebe,  darbe anayasasının toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek durumda olmadığını ifade etti.

Yeni anayasada siyaset alanının açılması gerektiğini ve askeri vesayetin geriletilmesi gerektiğini vurgulayan Delebe, özgürlükçü anayasanın olması gerektiğini belirtti.

Herkesin "Türk" olduğuna vurgu yapan maddenin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Delebe, toplumun milliyetçilikten arındırılmış bir anayasa beklentisi içerisinde olduğunu söyledi.

Delebe, tek tipleştirmeyi hedef olarak görmeyen bir anayasaya Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu ifade etti.

"Özgürlüğü öne çıkaran bir anayasa çalışması yapılabilir"

Muhalefetin önceki uygulamalarını dikkate alarak hükümeti samimi görmediğini ifade eden Delebe, "Yeni anaya çalışmasıyla ilgili hükümet kanadından bir yeşil ışık geldi fakat muhalefet bunu kabul etmedi. Takip ettiğimiz kadar seçimler yaklaşırken hükümet kanadı bir toplumsal uzlaşı aramakta ve anayasa çalışmalarını başlatmak istemektedir. Muhalefet de hükümetin pratiklerini dikkate alarak önceki uygulamalarını dikkate alarak hükümetin bu konuda samimi olmadıklarını ifade etmektedirler. Bize göre her zaman özgürlükçü, ifade ve düşünce özgürlüğünü öne çıkaran bir anayasa çalışması yapılabilir.  Anayasa, ifade ettiğimiz gibi bütün yasaların üzerindedir ve onların anasıdır. Toplumsal uzlaşıyı ortaya koyan bir mutabakattır. Bu bakımdan herkesi kucaklayan, milliyetçi duygulardan arındırılmış, tekleştirmeyi ve tek tipleştirmeyi hedef olarak görmeyen bir anayasa Türkiye'nin gerçek anlamda ihtiyacıdır. Bu ihtiyacın bütün siyasi partililer tarafından el birliği ile giderilmesi son derece önemlidir." dedi.

"Herkesin Türk olduğuna vurgu yapan maddenin kaldırılması gerekiyor"

Avukat Hikmet Delebe

Anayasadan beklentilerini anlatan Delebe, "Dünyada özgürlükçü, kişilerin yaşam tarzlarına, inançlarına, etnik kökenlerine bakmaksızın devlet karşısında herkesin eşit olması gerektiği ilkesine dayanan anayasalar mevcuttur. Kırk yıldır yürürlükte bulunan 82 anayasası değiştirilecekse eğer öncelikle 66'ıncı Maddenin yani 'vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin Türk' olduğuna vurgu yapan bu maddenin kaldırılması gerekiyor. İfade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü ve milliyetçilikten arındırılmış temele dayanan bir anayasa bizim toplumun beklentisi olarak duruyor. Yakından böyle bir çalışma yapılacaksa özgürlükçü temele dayanan ve tek tipleştirmeyi ortadan kaldıran bir anayasal çalışma toplumun ihtiyaçlarına cevap verecektir." şeklinde konuştu.

"Yepyeni ve özgürlükçü anayasanın gündeme gelmesi gerekmektedir"

Darbe anayasalarının askeri bir vesayet mantığıyla hazırlandıkları için özgürlüklerden uzak olduğuna vurgu yapan Delebe,"Türkiye maalesef darbeler ülkesidir. Zaman zaman askeri müdahalelerle siyaset kurumu ele geçirildi ve Türkiye dar boğazlara sokuldu. 82 Anayasası 1980 darbesinden sonra yapıldı ve 40 yıldır yürürlüktedir. Ara ara değişiklikler yapılsa da bütünüyle toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek durumda değildir. Darbe anayasaları askeri bir vesayet mantığıyla hazırlandıkları için özgürlüklerden uzaktır. Sivil bir anayasa her zaman özgürlükleri beraberinde getirir. Bu bakımdan 82 Anayasası'nın mutlak suretle değiştirilmesi ve yepyeni özgürlükçü bir anayasanın tartışmaya açılması gerekmektedir. Siyaset alanı her zaman açılmalı ve askeri vesayet her zaman geriletilmeli. Bu bakımdan 40 yıldır yürürlükte olan anayasa bir şekilde değiştirilerek yepyeni ve özgürlükçü anayasanın gündeme gelmesi gerekmektedir." diye konuştu. (İLKHA)




Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar