1977’de bu yana yapılan su kanallarının yaklaşık 12 yıldır işlevsiz olduğunu dile getiren Çağlayan, başlatılan yeraltı sulama sisteminin hayatta geçirilmesinin elzem olduğunu söyledi.
Sondajla yapılan sulamanın çiftçiye maliyetinin üç katına çıktığını, bundan dolayı çiftçinin daha az maliyetli ürünlere yöneldiğini ifade etti.
“Su kanallar şu an tamamen tahrip olmuş”
Çağlayan, “1977’de bu su kanalları yapılmış. Kanallar şu an tamamen tahrip olmuş. Bu bozuk kanallardan gelen su neredeyse buraya yetişene kadar yüzde 40-50 kayba uğruyor. Önümüzdeki yıllarda araziye yer altı su sistemi için proje başlatıldı. Projenin 2025-2030 tarihlerinde bitirilmesi hedefleniyor. Projenin daha erken bitirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.” dedi.
“Yeraltı sulama sistemi bir an önce hayatta geçirilmeli”
İçme suyu kadar arazi suyunun da elzem olduğunu dile getiren Çağlayan, “Şu an Alparslan-2 Barajı’ndan Muş merkeze içme suyu hattı çekiliyor. Elbette ki merkezin içme suyu hattına ihtiyacı daha fazladır. Merkezin bu içme suyu hattına ne kadar ihtiyaç duyuyorsa, Muş Ovası’na taşınacak olan yeraltı su sistemi de en az o kadar elzem olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla projenin en geç 2025 yılına kadar bitirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.” ifadesini kullandı.
“Sondajla sulama çiftçiye maliyeti yüksek oluyor”
Sondajla yapılan sulamanın çiftçiye maliyetinin yüksek olduğunu belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
“Vatandaş kanaldan suyu alamadığı için tahliye kanallardan veya sondajlardan su alıyor. Bu da bir anlamda yer altındaki su kaynaklarının tükenmesine neden oluyor. Su kanallarında su alındığında, sulama birliğinin çiftçilerden cüzi miktarda ücret alıyordu. Buna alternatif olarak sondajlarla su çekildiğinde maliyeti neredeyse 3 katına çıkıyor. Bundan dolayı çiftçi daha az maliyetli ürünlere yöneliyor. Kimisi de çiftçiliği bırakıyor. Bu ne il ne de ülke ekonomisine fazla bir getirisi olmuyor.” diye konuştu.
“Muş Ovası, verimlilik açısında Türkiye’de üçüncü sırada. Yeraltı sulama sisteminin bir an önce hayatta geçirilerek, toprağın suyla buluşması sağlanmalıdır.” Diyen Çağlayan, “1977’den bu yana kanallar yapılmış ama yaklaşık 12 yıldır bu kanallar kullanılmıyor. Çiftçimiz bu su kanallarından istifade edemiyor. Çiftçinin bu eziyetten kurtarılması ve daha çok kazanması için sürecin hızlandırılması gerektiğini söylüyoruz.” ifadesini kullandı. (İLKHA)