Gürültü felç riskini artırıyor

Kanada'da yapılan bir araştırma, ortamdaki gürültünün her 10 desibel artışı için, 45 yaş ve üzeri kişilerde felç riskinin yüzde 6 arttığını ortaya koydu.

Ekleme: 16.10.2022 23:08:40 / Güncelleme: 16.10.2022 23:12:28 / Sağlık
Destek için 

Şarku’l Avsat’ın sağlık portalı Medical Express’ten aktardığı habere göre site Ines Yankoti'den alıntıyla şu ifadelere yer verdi: "Özellikle Avrupa'da yapılan bir dizi çalışma, gürültünün kalpte ve kan damarlarında sorunlara yol açtığını gösterdi. Bazı çalışmalar ayrıca gürültüyü, kalp krizi olarak bilinen miyokard enfarktüsüyle ilişkilendirdi.”

Çalışma, söz konusu dönemde Montreal bölgesinde 25 binden fazla kişinin felç nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ve bu sayının yüzde 2.5'inin 45 yaş ve üzeri olduğunu gösterdi. Montreal bölgesi, trafik sıkışıklığından kaynaklanan yüksek düzeyde gürültüsüyle meşhur. Bu durum, işlek yolların yakınında yaşayan insanların felç riskinin arttığına işaret edebilir.

Araştırmayı yöneten araştırmacı Audrey Smergissi, istatistiksel veri analizine dayanan bu çalışmanın mükemmel olmadığını, yani gürültünün felçlere yol açtığından emin olamayacağımızı söylüyor.

Daha önce yapılan araştırmalar, geceleri 40 desibel ve gündüz 55 desibelin üzerindeki gürültüye maruz kalmanın yorgunluk, stres, uyku bozuklukları ve kardiyovasküler sorunlara yol açabileceğini ortaya çıkarmıştı. Ayrıca 85 ile 105 desibel arası gürültüye maruz kalmak uzun süreli işitme kaybına yol açabilir. 105 desibelden fazla gürültüye maruz kalmak ise anında sağırlığa neden olabilir.

Etiketler: