Oxin Medresesi’nin Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Muhammed Zahid Kuldaş’ın sunuculuk yaptığı icazet programı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayıp, kasidelerle devam etti.
Programın açılış konuşmasını yapan Oxin Medresesi Baş Müderrisi Şeyh Fetullah Ayte, doğu ve güneydoğudaki medreselere en zeki çocukların gönderilmesi için ailelere çağrıda bulundu.
“Zeki çocuklarınızı medreselere verin”
Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesselem) “Ya alim olun ya mütealim olun ya dinleyen olun ya da seven, beşincisi olmayın helak olursunuz.” hadisini hatırlatarak sözlerine başlayan Ayte, “Daha önce de söylüyordum ve hep söylüyorum, burada misafir olanlar ve burada bulunmayanlar, memleketimizin aile reisleri, zeki çocuklarınızı bize teslim edin. Doğu ve güneydoğudaki medreselere teslim edin. Çünkü medrese talebelerine ihtiyaç çok var. Elhamdülillah şimdi yavaş yavaş oluyor. Eskiden zeki olmayan çocukları veriyorlardı. Büyük alimlerin yetişmesi için zeki adamlar bize lazım.” dedi.
“Gençliğimiz perişan durumda”
Gençliğin perişan durumuna da dikkat çeken Ayte, “Fakat bugün maalesef gençliğimiz perişan halde. Doğu ve güneydoğu, Batı, İslam alemi, her tarafta bu yanlış akımların çıkması nedeniyle gençliğimiz perişan. Dinini bilmeyen, dinden uzak, Peygamberi tanımayan, Kur'an'a inanmayan, sünnete tabi olmayan bir gençlik maalesef. Tek çare medreselerdir. Çünkü milletimizin kafalarında, babalarından, dedelerinden aldığı bir medrese sevgisi ve sevdası var.” ifadesini kullandı.
Programda kısa bir konuşma yapan AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, “Rabbimize ne kadar şükretsek ne kadar hamd etsek, 24 saat secde etsek, bugünün ortamının sağlamasında ne kadar şükür etsek azdır. Rabbimize milyonlarca şükürler olsun. Bu hizmetler inşallah ebedi olarak devam edecek. Tabii sizlerin vasıtasıyla devam edecek. 106 talebimiz icazet alıyor bunu 17'si hafız. Alana yayılacaksınız, ilahi kelimetullah uğruna koşturacaksınız. İlminizi başka bireylere inşallah aktaracaksınız. Beyinlere bildiklerinizi aktarıp, inşallah bu ilim ve çalışmayla devam edecek.” diye konuştu.
İlim erbabının özellikleri
Programa katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Hafızlık Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, ilim erbabının özelliklerine dikkat çekti.
Kadim gelenekle birlikte pozitif ilimlerinde öğrenilmesinin elzem olduğunun altını çzien Yılmaz, şunları kaydetti:
“İlmin amele dönüşmesi, amelin ahlaka dönüşmesi, ilim elde etmek kadar önemlidir. Eserlerde ilim erbabının 3 özelliğinden bahsedilir. Birincisi ilim erbabı lafzı hamimdir. Yani Hazreti Kur'an'ın lafzına hakimdir, güzelce bir okuyuşuna sahiptir. İlmin besmelesi hafızlıktır. Eki medeniyetlerimizde, İslam medeniyet tarihinde, medreselerimizde hep bu şekilde olmuştur. İkinci özelliği manayı amildir. Okuduğunu anlayan, anladığını da hayatına tatbik eden, yaşayan kişidir. Üçüncü özelliği de hikmeti kamildir. İlmi öğrenir, öğrendiğini hayatına tatbik eder, bunun sonucunda da güzel ahlaka sahip olan, Kur'an ahlakıyla mütealik özel insan demektir. Değerli öğrenci kardeşlerimiz, dünyamız çok hızlı değişiyor. Bizler kadim geleneğimizi öğrendiğimiz gibi, pozitif ilimlere de mutlaka hâkim olmak zorundayız.”
“Medresesiz okul, okulsuz medrese olmaz”
Bitlis İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani ise kentte 18 medresenin olduğunu hatırlatarak, “İl müftülüğümüz olarak ilimiz dahilinde 18 tane medresemiz var. Medreselerimiz ile müftülüğümüz arasında şöyle bir parola var ‘Medresesiz okul, okulsuz medrese olmaz.’ Dolayısıyla imam Hatip lisesi 11 ve 12 sınıf öğrencileri, yaz tatilinde Oxin ve Norşin medresemizde kayıtları yapılıyor ve bunlar burada, bu öğrencilerimizi kabul ediyorlar.”
“İslam içi ve İslam dışı akımlarla gençlerimiz heba oluyor”
Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) Başkanı Tayyip Elçi, İslam içi ve İslam dışı akımlarla gençliğin heba edildiğini belirtti.
Elçi, “Toplumumuza baktığımızda gençliğimizin nasıl bir dejenerasyona uğradığını hepimiz müşahede ediyoruz. Deizmden ateizme, Şia’dan vahabilik ve selefiliğe varana kadar, hadis inkarcılığında mutezzileciliğe varana kadar, burada ifade edemeyeceğimiz bir sürü İslam içi ve İslam dışı akımlarla gençlerimizin nasıl heba edildiğini hepimiz görüyoruz. Diğer taraftan sosyal hayatımıza, ahlaki hayatımıza baktığımızda, ümmet olarak İslam'ın şairi olacak o Kur'an ahlakını, o Nebevi ahlakı hayatımızda maalesef göremiyoruz.” dedi.
“Bir muhasebe-i nefis yapmamız gerekiyor”
Medreselerin tarihi süreçteki önemine vurgu yapan Elçi, “İslam sadece camilerin, medreselerin, Kur'an kursların, fakültelerin, imam hatiplerin içerisine hapsolmuş gibi bir manzaramız var. Özellikle büyüklerimizin bir araya gelip, bu kadar ilmi faaliyetler varken. Bu kadar eğitim ve irfan tedrisatı yapılırken, bu ilim ve irfan neden sokağa taşımıyor neden halka yansımıyor? diye bir muhasebe-i nefis yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.
Program, yapılan icazet töreninin ardından verilen ikram ile son buldu.
Düzenlenen icazet programına Oxin Medresesi Baş Müderrisi Şeyh Fetullah Ayte, Norşin Medresesi Baş Müderrisi Abdulgani Mutlu, AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani, Hafızlık Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Medrese Alimleri Vakfı Başkanı Tayyip Elçi, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, bazı ilçe belediye başkanları, kurum amirleri, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. (İLKHA)