Yine randevu çilesi!

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerdeki kamu hastanelerinde ağız ve diş sağlığı bölümüne en erken 3-4 hafta sonrasına randevular bulunurken, bazı ilçelerde yoğunluktan hiç randevu açılmıyor.

Ekleme: 13.10.2022 10:48:28 / Güncelleme: 13.10.2022 10:54:37 / Güncel
Destek için 

Birçok vatandaş telefon ya da bilgisayar başında randevuların açılmasını beklerken, muayene randevusu bulanlar ise şanslı. Fakat yoğunluk ve her hastaya kısa bir süre ayrılabilmesi bazen işlemlerin yarıda kalmasına da neden oluyor.

BirGün'den Sibel Bahçetepe'ye değerlendirmeler yapan Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Ahmet Tarık İşmen, diş hekimlerinin yaşadığı zorlukları anlattı.

Türkiye'de 132 kamu ağız diş sağlığı merkezi ve hastanesinin olduğunu anımsatan İşmen, bu merkezlerde de 11 bine yakın diş hekiminin görev yaptığını söyledi.

Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınırında yaşayan 40-50 milyon insanın bulunduğunu, bu insanların kamudan hizmet almaya çalıştığını belirten İşmen "Kamu hekimliği şu anda tıkanmış durumda" dedi.

İşmen, kamunun koruyucu hekimliğe yönelmesi gerekliliğine de dikkat çekerek, özetle şunları söyledi:

"Normalde Türkiye'de 1400-1500 kişiye bir diş hekimi düşerken, kamuda bu yoğunluk 5 bin civarında. Kamunun tekrar tekrar kullanılması aslında bu yoğunluğu yaratıyor.

Şöyle bir sıkıntı oluyor: Meslektaşım bir hastaya başlıyor, hastanın işini daha tamamlayamadan süre doluyor, bir başka hastaya geçmek zorunda kalıyor. Sonra o hastayı tekrardan çağırmak zorunda kalıyor.

Bir kanal tedavisine başlıyorsunuz, bazen tek seansta bitiremiyorsunuz. Ya da önceliğiniz olan çürüğü tedavi etmek yerine size porselen yaptırma baskısı geliyor, çünkü performans sistemi var. Yani maddi karşılığı daha yüksek.

"HER VATANDAŞIN EN 6-7 DİŞİNDE İŞLEME İHTİYAÇ VAR"

Koruyucu hekimliği önceleyerek bir hizmet verilmesi gerek. Dünya standartlarında ideal bir işlem yaptığınız zaman hekimin bakacağı hasta sayısı 12-15 aralığıdır. Şu an günde 50'ye yakın hasta bakılıyor.

Ayrıca hekimler tek çalışıyor, yardımcı personel de yok. Ortodonti hiç neredeyse zaman yok. Bir yıla birkaç yıla erteleniyor. Kanal tedavisi ile ilgili süreçler bir ay ile bulunduğu ile göre altı ay arasında değişiyor.

Cerrahi, ileri cerrahi ya da gömük diş ya da kök ucu rezeksiyonu gibi işlemlerde neredeyse 4 ay randevu süresi veriliyor. Bu kadar uzun süreler sıkıntılı.

Şu anda her vatandaşımızın en az 6-7 dişinde işleme ihtiyaç var. Gelişmiş ülkelerde bu rakamın 1-1,5."

Etiketler: