Hastanelerinde ayakta ve yatakta psikiyatri hastalıkların tedavisinin yapıldığını ifade eden Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Cafer Alkan, hastanelere yatışların olmasının hem hastalar hem de hasta yakınları açısından yıpratıcı olduğunu dile getirdi.
Hastaların psikiyatri uzmanı hemşire, psikolog, sosyal hizmet uzmanından faydalandığını söyleyen Alkan, amaçlarının toplum içinde oluşan damgalanmalarının önüne geçmek, onların bir birey olarak toplumda kendi temel ihtiyaçlarını karşılayacak konuma gelmelerini sağlamak olduğunu ifade etti.
Verilen hizmetten memnun oldukların belirten hasta yakınları, hastalarla iyi ilgilenildiğini ve çocuklarının eğitiminde gelişmeler gördüklerini belirtti.
Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi hakkında bilgi veren Alkan, ruh sağlığının ne kadar önemli olduğunun tüm dünya tarafından anlaşıldığını belirterek “Bizler de bireyin ruh sağlığını önemsiyoruz. Çünkü toplum bireyden oluşmaktadır. Bireylerin ruh sağlığı yerinde olmadığında toplumsal sıkıntıların artacağı hepimizce malumdur.” dedi.
"Koruyucu ruh sağlığı hizmeti veriyoruz"
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Cafer Alkan
Van SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde il merkezinde faaliyet gösteren Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezinin 2012 yılından beri hizmet verdiğini hatırlatan Alkan, şunları söyledi:
Şu an 230 takipli hastamız bulunmaktadır. Günde ortalama 25-30 arası düzenli takibi yapılan hastamız bulunmaktadır. Biz bu merkezde kronik psikiyatrik rahatsızlığı bulunan hastaların tedavi sonrası takip ve tedavilerini sürdürüyoruz. Hastanelerimizin bünyesinde ayakta ve yatarak psikiyatrik hastalıkların tedavisi yapılmaktadır. Ancak hastalarımızın önemli bir kısmı özellikle yatarak tedavilerden sonra zamanında ve yeterli tedavilerini sürdürmedikleri için sık sık hastaneye yatışları olmaktadır. Hastanelere yatışların sık olması hem hastalarımız açısından hem de hasta yakınları açısından yıpratıcı süreçlerdir. Bizler de Toplum ve Ruh Hastalıkları Merkezi olarak bir anlamda koruyucu ruh sağlığı hizmeti veriyoruz. Burası açıldıktan sonra buraya takip ve tedavisi verilen hastalarımızın hastane yatışlarının azaldığını istatistiki olarak fark ediyoruz.
"Amacımız hastalarımızın toplum içinde damgalanmalarının önüne geçmektir"
Yaptıkları faaliyetler hakkında da konuşan Alkan, "Hastalarımız buraya geldiğinde psikiyatri uzmanı hemşire, psikolog, sosyal hizmet uzmanından faydalanmaktadırlar. Tedavileri bu ekip tarafından yürütülmektedir. Buraya gelen hastaların günlük rutin tedavileri düzenlenir, görüşmeleri yapılır, öğle yemek ve çay hizmetleri, iş uğraş terapisi anlamında bir takım faaliyetler yürütülür. Bizim amacımız hastalarımızın toplum içinde damgalanmalarının önüne geçmek, onların bir birey olarak toplumda kendi temel ihtiyaçlarını karşılayacak konuma gelmeleri sağlamak, hastane yatışlarının önüne geçmek ve tedavilerine devam etmelerini sağlamaktır." ifadelerini kullandı.
"Verilen hizmetlerden çok memnunuz"
Güler Perihan
Hastalarının 10 yıldır Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gördüğünü belirten hasta yakını Güler Perihan, verilen hizmetlerden çok memnun olduğunu belirterek, "Her yönüyle hastamızla çok güzel şekilde ilgileniliyor. Gelemediğimiz zaman ekip eve geliyor. Hasta ziyaretleri ve bakımları çok güzel. Hastamız buraya gelmeden önce zapt edemiyorduk. Şimdi çok şükür eski günlerinden eser bile kalmamış." diye konuştu.
"Tedaviden önce çok sıkıntı yaşıyordum ama şimdi durumumuz çok iyi"
Behiye Çebirer
Oğlunun 6 yıldır tedavi gördüğünü ifade eden Behiye Çebirer ise "İlk başlarda çok zorlanıyordum. Hastanelere götürdüğüm zaman çok sıkıntı yaşıyordum. Ama burası açıldığından beri içim çok rahat, bizim için çok büyük kolaylık sağladı. Eskiden oğlum insanlardan kaçardı. Buraya geldikten sonra konuşabiliyor. Eskiden konuştuğu evet-hayırdı ama şimdi kendini ifade edebiliyor ve arkadaşları ile şakalaşıyor. Buranın çalışanları da çok iyi ilgileniyorlar. Hatta ben onların burada yaptıklarını gidip evde de oğluma uyguluyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)